Zašto se krije?
1

Susret Podžića i Zeljke: Ni riječi o radijacijskom incidentu u Sarajevu

A. D.
Foto: MO BiH
Foto: MO BiH
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je danas direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) Marinka Zeljku.
U saopćenju koje je odaslalo Ministarstvo odbrane BiH nema ni riječi o radijacijskom incidentu koji se desio prošle godine u Sarajevu, a koji je, praktično u tajnosti, odnosno bez ikakvog obaviještenja javnosti, evidentiran u decembru. Ovaj incident je tek u proteklim danima otkriven u medijima.

Podsjetimo, iz Državne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) tvrde da su početkom decembra prošle godine dobili prijavu da je došlo do radiološkog vanrednog događaja u krugu Energoinvesta na Stupu. koji uključuje Cs-137, odnosno Cezij 137 (radioaktivni element).

Međutim, kako je danas saopćeno iz Ministarstva odbrane, Podžić je sa Zeljkom razgovarao o mogućnostima međusobne suradnje te je s njim razmijenio stavove po pitanjima iz nadležnosti agencije.

"Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) samostalno obavlja regulatornu kontrolu sigurnosti izvora zračenja, sigurnosti radioaktivnog otpada i sigurnosti transporta. Agencija je samostalna upravna organizacija koja izvršava svoje ovlasti pod neposrednim nadzorom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Sastanku su nazočili i pomoćnici ministra obrane BiH Borislav Jezeraškić i Adem Spahić te savjetnik ministra obrane Kemal Korjenić", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.