Izrael, Kosovo...
96

Sutra ipak neće biti vanrednih sjednica Predsjedništva BiH, Džaferović želi prvo o gorućim pitanjima

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Uprkos zahtjevima članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića za sazivanjem vanrednih sjednica, kako saznajemo, do toga neće doći sutra.
Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je mnogo ranije zahtjev kolegama za održavanje sjednice na kojoj bi se razmatrala najaktuelnija pitanja.

To su Izvještaj Vijeća ministara BiH o pandemiji, zatim pitanja u vezi s migrantskom krizom i Izvještaj Vijeća ministara BiH o zaštiti granice, Izvještaj državne vlade o realizaciji 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije te Izvještaj Vijeća ministara BiH o realizaciji usvojenog Programa reformi BiH.

Predsjedavajući je, kako saznajemo, stava da je u interesu svih građana BiH mnogo važnije i potrebnije rješavati ova pitanja, a tek onda sazivati sjednice i razgovarati o prijedlogu za prebacivanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem (Dodikova inciijativa) i priznavanju nezavisnosti Kosova (Komšićeva inicijativa).

Podsjetimo, kako je saznao Klix.ba, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine danas se odigrala prava drama.

Naime, Dodik je predao zahtjev da se održi vanredna sjednica sa tačkom dnevnog reda o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem u 11 sati, a zatim je Željko Komšić zatražio vanrednu sjednicu s prijedlogom da BiH prizna Kosovo s prijedlogom da se sjednica održi 15 minuta prije "Dodikove".

Dok se ne usaglase sve strane za održavanje naredne sjednice Predsjedništva BiH, Džaferović, Dodik i Komšić sastat će se sutra u 9:30 sati u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.