Paradiranje i inat
102

Svaki put s Dodikom na suđenje: Predstava moći, kontrole i političkog pritiska na pravosuđe

Piše: Semir Hambo
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Od početka suđenja Miloradu Dodiku u Sudu Bosne i Hercegovine, nije održano nijedno ročište, a da optuženik pred zgradom suda nije okupio kompletan politički ešalon sljedbenika koji slijepo slijede upute i paralelno vrše politički pritisak na pravosuđe.

Teško je, ustvari nemoguće pronaći bilo koji drugi slučaj suđenja, bilo kome, a da je optužni u takvom kontinuitetu dobijao podršku i pravio predstavu za javnost pred bilo kojim sudom u BiH.

Stoga je Dodikov slučaj pravi primjer političke zloupotrebe, inata i pokazivanja sile. Kolika je politička kontrola u rukama Milorada Dodika najbolje ilustrira vozni park i imena funkcionera koji svako suđenje dolaze kao podrška čelniku SNSD-a optuženom za poštivanje odluka visokog predstavnika i neprovođenju odluka.

Radovan Višković i Nenad Stevandić uz Milorada Dodika
Radovan Višković i Nenad Stevandić uz Milorada Dodika

Da se paralelno sudi i direktoru Službenog glasnika RS-a Miloša Lukiću jedva je i primjetno. Sva pažnja i sva predstava usmjerena je na Dodika.

Bez obzira na funkcije koje obnašaju, obaveze, odgovornost prema građanima prije svega Republike Srpske i tako dalje, Dodiku pred sudom, svako ročište stižu, kako bi mu aplaudirali, predstavljali politički ukras i kako bi svojom pojavom preuveličali cijeli ambijent redom premijer RS-a Radovan Višković, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, državni ministri Staša Košarac, Nenad Nešić, predsjednik skupštine RS-a Nenad Stevnadić i čitav red odbornika u NSRS-u.

Staša Košarac
Staša Košarac

Niko od njih nikome ne pravda odsustvo s posla, trošenje javnih resursa i šta sve ne, da bi učestvovali u političkom igrokazu pred Sudom BiH.

Od samog početka suđenja Dodik je sa svojim timom, u kojem je čitav niz advokata, pokušavao obesmisliti suđenje traženjem odgoda, ismijavanjem suđenja, protivljenjem da ustane pred sudijom j tako dalje. Čak je, ko zna za koje novce angažovan i advokat iz Hrvatske Anto Nobilo, koji valjda treba da pojača dojam i efekat Dodikove odbrane.

Sanaj Vulić i Aleksandar Goganović
Sanaj Vulić i Aleksandar Goganović

U pokušaju da ismije državnu instituciju, paralelno izvrši politički pritisak, pokaže moć i kontrolu, Dodik ne posustaje od scenarija da svako ročište pokuša prikazati da mu suđenje ne šteti. Pokušava preusmjeriti fokus javnosti s činjenice da je politika koju vodi uzrokovala ogromne finansijske sankcije, da mu entitet kojim upravlja apsolutistički zapada u sve veće finansijske probleme i tako dalje.

Nenad Nešić
Nenad Nešić

No, uprkos predstavama pred sudom, cijeloj niski izjava gotovo svakog zvaničnika koji se pojavi pred sudom, gdje svako pojedinačno ponavlja naučene fraze usmjerene za javnost u RS-u, Dodik ipak dolazi na suđenje, ustaje pred sudijom i čeka presudu. Pred sudom kojeg navodno ne poštuje i negira, no mora mu se povinovati.