Organizirani i protesti
30

Sve je jači glas protiv rudnika litija na Majevici: Građani na nogama, a lokalne vlasti stale su uz njih

A. K.
Detalj tokom protesta u Loparama (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj tokom protesta u Loparama (Foto: A. K./Klix.ba)
Priča o izgradnji rudnika litija na području Majevice i dalje je aktivna, a lokalne vlasti osam gradova i općina iz dva entiteta i Brčko distrikta tome se oštro protive. Dok građani organiziraju proteste, predstavnici lokalnih administracija su potpisali zajedničju izjavu protivljenja izgradnji rudnika.

Na lokalitetu planine Majevice ranije su izvršena geološka istraživanja koja su potvrdila prisustvo litija na graničnom području Lopara i Tuzle. To je pokrenulo priču o mogućem otvaranju rudnika, čemu su se oštro usprotivili mještani, kao i lokalni političari.

U samom početku najglasniji su bili mještani Lopara koji su dosad u nekoliko navrata organizirali proteste. Jedan takav održan je i protekle nedjelje, a okupljeni su otvoreno kazali da su protiv eksploatacije litija, prevashodno zbog štetnosti koje on kao takav nosi po zdravlje.

"Ukoliko budemo morali da odemo i ostavimo kućne pragove i ognjišta, čvrsto vas uvjeravam da nećemo, spreman sam život dati za Majevicu u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika", kazao je poručio je predsjednik Pokreta za Majevicu Milanko Tošić.

Detalj tokom protesta u Loparama (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj tokom protesta u Loparama (Foto: A. K./Klix.ba)

On je istaknuo da je zaustavljanje ovog projekta važno za sve građane majevičkog kraja, posebno za djecu i mlađe generacije.

"Zdravlje naših ljudi, posebno djece i omladine, ali i budućih pokoljenja za nas su svetinja, nema tog blaga, ni zlata, ni eura, ni dolara koji mogu da budu dragocjeniji od zdravlja i svakog našeg čovjeka", potcrtao je Tošić.

Nešto ranije, Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je deklaraciju o najoštrijem protivljenju otvaranju rudnika litija na Majevici. Nakon toga je upriličen i okrugli stol "Zajedničke aktivnosti lokalnih zajednica u borbi protiv otvaranja rudnika litija na Majevici", gdje je potpisana zajednička izjava protiv otvaranja rudnika litija.

Zajedničku izjavu potpisali su gradonačelnik Brčko distrikta, predstavnici gradova Tuzle i Bijeljine i načelnici općina Lopare, Ugljevik, Teočak, Čelić i Sapna, a u kojoj je navedeno da se lokalne vlasti izričito protive otvaranju rudnika litija i drugih pratećih elemenata na Majevici.

Zajednička izjava (Foto: A. K./Klix.ba)
Zajednička izjava (Foto: A. K./Klix.ba)

"Otvaranje rudnika može nanijeti nepopravljivu štetu za prirodu i okoliš i ugroziti opstanak stanovništva na ovim prostorima. Sve aktivnosti u borbi protiv otvaranja rudnika zajednički ćemo organizirati i tako nastupati prema široj javnosti i višim razinama vlasti i međunarodnim predstavnicima", tekst je zajedničke izjave.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić je kazao da su reperkusije po zdravlje zaista velike, poljoprivreda će biti ugrožena, turizam i litij ne idu zajedno i velika je dvojba koliko će biti moguć život na tom prostoru.