Pitali smo stručnjaka
28

Sve su češća utapanja na kupalištima u BiH: Koji su najčešći razlozi i na šta treba paziti

A. L.
Nakon brojnih slučajeva utapanja u sezoni kupanja širom Bosne i Hercegovine, kontaktirali smo vođu tima Gorske službe spašavanja Općine Novi Grad Sarajevo Fahrudina Dobraču kako bismo razgovarali o tome na šta treba obratiti pažnju, odnosno šta savjetuje kupačima.

U posljednjih nekoliko sedmica smo svjedočili utapanjima u brojnim jezerima i rijekama širom BiH, a neki od najnovijih primjera su utapanja u Ramskom jezeru, jezeru Nula i Pivskom jezeru u Jajcu.

"Najviše do ovakvih slučajeva dolazi zbog nespremnosti kupača, izazova ulazaka u neuređena kupališta. Ipak, više bih išao na nespremnost kupača. Velike su vrućine, nepripremljeni ulaze u hladnu vodu, posebno kad su u pitanju rijeke. Vanjska temperatura je mnogo toplija od vode", kazao nam je Dobrača.

Dodaje da su najčešći razlozi utapanja grčevi, nesnalaženje u vodi i temperaturni šok.

"Često se dešavaju i utapanja dvije osobe u paru. To je vjerovatno borba za život prvog, koji se počne gušiti, a to bude kobno za osobu koja pokušava pomoći u tom momentu".

Savjetuje kupače da ne ulaze nepripremljeni u vodu jer to izaziva određenu vrstu grčeva.

"Tijelo sa 40 stepeni ulazi u hladnu vodu i onda dođe do šoka organizma i posljedica koje mogu biti kobne", kazao je.

Smatra da su utapanja u jezerima dosta češća nego ona na morima pa nudi i objašnjenje.

"Na moru je temperatura vanjska, tijela i vode približno ista. Ali, jezera su stalno hladna. Zbog slatke vode je teško održavati tijelo na površini kad dođe do temperaturnog šoka koji dovodi do zdravstvenih problema", kazao nam je Dobrača.