Brojne zvanice
42

Svečana akademija u Sarajevu povodom 18. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je održana svečana akademija povodom 18. godišnjice i Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Akademiji su prisustvali politički i vojni zvaničnici, a prisutnima se obratio ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Helez je svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga BiH čestitao 18. godišnjicu Oružanih snaga BiH kao i svim građanima BiH.

"OS BiH su stub suvereniteta naše države, stub stabilnosti, sigurnosti svih naroda i građana u BiH, ali i regiji. Reforma odbrane nađe zemlje je najuspješnija posljeratna reforma i može poslužiti kao primjer svim drugim institucijama u BiH", kazao je Helez.

Dodao je da s ponosom može reći da BiH ima jake Oružane snage.

"Jače nego ikad do sada", rekao je Helez.

On se zahvalio NATO štabu u Sarajevu, komandi EUFOR-a i drugim međunarodnim organizacijama na pomoći u razvoju Oružanih snaga BiH.

"U ovoj godini započeli smo projekat opremanja pripadnika Oružanih snaga novim najkvalitetnijim uniformama u regiji. Ove uniforme se proizvode u našoj zemlji u Tešnju", rekao je Helez.

Istakao je da zbog velikog broja kriza u svijetu, koje mogu dovesti do globalnog sukoba, Oružane snage postaju imperativ BiH.

"Ulaganje u Oružane snage je ulaganje u sigurnost građana BiH. Nadam se da će kolege ministri uvidjeti značaj Oružanih snaga i uvećati sredstva za ministarstvo odbrane. Svakako proces modernizacije i opremanja OS BiH je višegodišnji projekat i biće u fokusu mog djelovanja", rekao je Helez.

Osim Heleza svečanoj akademiji, između ostalih, prisustvovali su član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, generalpukovnik Senad Mašović kao i potpredsjednici Federacije BiH Refik Lendo i Igor Stojanović.