Zenica
178

Svečano otvorena nova džamija u Nemili: Uz hiljade vjernika prisustvovao i reis Kavazović

E. M.
Džamija u Nemili
U mjestu Nemila koje je udaljeno od Zenice 20-ak kilometara, danas je svečano otvorena nova džamija, a otvorenju kojem je prisustvovao i reisul-ulema Husein ef. Kavazović prisustvovalo je i više hiljada vjernika.

Uz prisustvo gostiju iz Zenice i drugih dijelova Bosne i Hercegovine danas je u Nemili kod Zenice svečano otvorena nova džamija koju je Husein ef. Kavazović proglasio vakufom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Današnji čovjek je u lošem stanju. Da li i mi imamo svoju odgovornost u tome? Da, imamo. Svaki od nas pojedinačno ima udjela u ovakvom stanju, jer svako pojedinačno u život unosi sadržaj koji nosi u sebi. Unosimo u život sjeme koje je proklijalo u nama, u našem srcu i duši. Ukupnost tih unosa i sjemenja proizveli su efekat kakav danas imamo na sceni", kazao je Kavazović.

Ocijenio je da, prema tome, postoji i individualna i kolektivna odgovornost i nijednu od njih ne možemo izbjeći.

"U jednoj predaji se kaže: 'Kakvi vi budete takvi će biti i oni koji vama upravljaju!', tj. koji donose odluke u vaše ime. Naime, naše stanje se održava i kroz naš odabir onih koji nas predstavljaju, na bilo kom nivou. Budimo odgovorni. Neka u nama pobožnost razvije pronicljivost, pa da stvari vidimo u njihovoj pravoj naravi", izjavio je reisul-ulema Kavazović.

Muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević poručio je da bosanski muslimani imaju svoj poseban odnos prema džamijama te da su duboko svjesni da iza čovjeka ostaju dobra djela.

"Putujte Bosnom i vidjet ćete kako su naše džamije uredne i održavane i kako se naši ljudi sa velikim poštovanjem i ljubavlju odnose prema džamijama neovisno bili u nekom velikom mjestu ili u manjem džematu daleko od glavnih putnih tokova. Naše džamije gradi narod kao izraz vlastite želje i htijenja, vlastitih potreba i okolnosti. A kada je to tako onda narod i čuva te džamije kao da su njihove, on ih poštuje kao dio sebe i vlastitog identiteta", kazao je Dizdarević.

Dodao je da svaka džamija stoji na ideji takvaluka i bogobojaznosti koja se začinje u srcima ljudi.

Glavni zenički imam Sumedin-ef. Kobilica je kazao da će Medžlis Zenica danas postati bogatiji za još jedan islamski centar u čijim prostorijama će se osim vjerskih sadržaja odvijati različiti kulturni, edukativni, društveni i socijalni projekti. 

"Naglasio bih da će ova džamija ostati zapamćena po emotivnim pričama koje su ispričane o posebnom senzibilitetu njenih džematlija, na čelu sa imamom Ismail efendijom, prema izgradnji džamije", kazao je Kobilica.

Ismail-ef. Jusufović, imam džemata Nemila, ukazao je na značaj ovog događaja za džematlije i džemat kazavši da je "želja za izgrađenom džamijom bila jača i od brige i od neizvjesnosti".

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić izjavio je da je Nemila doboila džamiju kakvu zaslužuje i kakvu je trebala.

"Sretan sam i kao premijer i kao neko ko je cijeli život vezan za ovaj kraj. Sretan sam i kao uiverzitetski profeosr, jer džamije nisu samo bogomolje, nego mjesto gdje naši mladi stječu znanja, naši budući lideri. Znanje, stručnost, vjera, moral i patriotizam su vrijednosti koje moraju imati i sadašnji i budući lideri. Islamska zajednica ima punu podršku Vlade koju predvodim, jer je Islamska zajednica autoritet koji nas okuplja", poručio je premijer Pivić.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

"Ovaj objekat je vrlo značajan, i ponosan sam, sretan i zadovoljan. Gradska uprava će idalje podržavati sve vjerske ustanove u Zenici", kazao je Kasumović.

Ideja nove džamije u Nemili, egzistirala je duži vremenski period, a kamen temeljac za džamiju položen je 3. maja 2019. godine. Radovi na izgradnji ove džamije počeli su 2020. godine, a njeno svečano otvorenje velika je radost za džematlije.