Dragulj arhitekture
1.5k

Svečano otvorenje džamije Sinan-Bega Boljanića u Čajniču planirano u petak

E. A.
Goraždansko muftijstvo i Medžlis Islamske zajednice Čajniče uveliko pripremaju svečanost otvorenja obnovljene džamije Sinan-bega Boljanića, jedne od najljepših i najimpozantnijih džamija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Džamija je minirana i u potpunosti srušena 1992. godine zajedno sa svim ostalim objektima koji su sačinjavali graditeljsku cjelinu džamije.

Njeno svečano otvorenje planirano je u petak 12. jula u 12 sati, a na otvorenju se očekuju visoke zvanica iz vjerskog, kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine, predstavnici Republike Turske koja je podržala obnovu džamije te značajan broj vjernika iz okoline, ali i cijele zemlje.

Avdo efendija Šišić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče ističe da je otvorenje džamije u Čajniču jedan od historijskih trenutaka za sve vjernike, ali i stanovnike Čajniča.

"Ovo je jedan od onih trenutaka koji će ostati urezani u naša sjećanja i o kojima ćemo rado govoriti dok smo živi. Svako je mišljenja, naše džematlije, a i naši sugrađani pravoslavne vjeroispovijesti da ovaj objekat daje posebnu čar i ljepotu cijeloj čaršiji. Sinan-begova džamija je dragulj ovog kraja koji odiše posebnom ljepotom, a Čajniče je mala čaršija bogata i drugim znamenitostima koje ne treba zanemariti. Mi ne smijemo biti taoci prošlosti i ne smijemo biti taoci onih politika iz 90-ih prošlog vijeka, a kojih imamo i danas na sceni već se moramo od toga distancirati. Narod može i hoće zajedno, to odgovorno tvrdim! Pa evo i sada sarađujemo zajedno, jedni s drugima i konkretno kad je u pitanju ova manifestacija i bilo šta drugo.12. jula osim otvorenja Sinan-begove džamije u Čajniču je i Petrovdan. Je li to nemoguće da i muslimani i pravoslavci u istom gradu, u istom danu, u isto vrijeme obilježavaju svoje praznike, svečanosti i slično", kaže efendija Šišić.

Ističe kako je cilj i tog dana pokazati kako su ljudi tu jedni za druge i dobre komšije. On je pozvao vjernike da s njima podijele radost ovog dana.

"Koristim priliku da se zahvalim svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova ljepotica ponovno sagradi, posebno Vakufskoj direkciji Turske koja je i finansirala ovaj projekat i da pozovem naše vjernike da 12. jula budu u Čajniču i da pokažemo smirenost i dostojanstvo, da pratimo upute policije, redara, da ne nosimo sa sobom ništa što nam nije potrebno, osim naravno, onih ličnih stvari bez kojih ne možemo na put i serdžade. Molimo Allaha da nam olakša i ujedini nas i dobru", kazao je efendija Šišić.

Sinan-begova džamija je prvi put sagrađena 1570. godine na inicijativu Sinan-paše Boljanića, zeta velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed-paše Sokolovića, a zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijednosti uvrštena je na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije.

Kroz historiju je doživljavala sudbinu ostalih džamija u BiH, a posljednji put potpuno je srušena 8. juna 1992. godine.

Njena obnova počela je nedugo nakon polaganja kamena temeljca 2016. godine, a sredstva je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Iz goraždanskog muftijstva podsjećaju da će svi oni koji budu željeli prisustvovati otvorenju džamije slijediti posebna obavještenja, koja će biti prezentirana na konferenciji za novinare u utorak.