Pišu BBC, Guardian...
31

Svjetski mediji o presudi: Holandske trupe odgovorne za stradanja u Srebrenici

Dž. L.
Foto: BBC screenshot
Foto: BBC screenshot
Današnju odluku Vrhovnog suda Kraljevine Holandije prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine prenijeli su brojni svjetski mediji.

BBC piše kako su holandske trupe 10 posto odgovorne za, kako navode, stradanja u masakru u Srebrenici.

"Snage bosanskih Srba ubile su ukupno 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. godine. Holanđani su čuvali sigurnu zonu UN-a kada je ona napadnuta. Rijetkost je da država bude odgovorna za neuspjehe u mirovnom radu UN-a, ali je sud naglasio da je Holandija imala 'vrlo ograničenu odgovornost'", piše BBC te podsjeća kako je izvještaj o ulozi Holandije u Srebrenici 2002. godine doveo do toga da je kompletna holandska vlada podnijela ostavku.

The New York Times također piše kako je Holandija "djelimično odgovorna za smrt 350 muslimana tokom masakra u Srebrenici 1995. godine".

"U sažetku presude, sud je izjavio da prihvata odgovornost države za štete koje su pretrpjele preživjele porodice 350 muškaraca kojima su holandske trupe naredile da napuste kompleks mirovnih snaga dva dana nakon što je grad zauzet. Međutim, to je suprotno odgovornosti od 30 posto prema presudi iz 2017. godine", piše prestižni američki list.

Foto: New York Times screenshot
Foto: New York Times screenshot

Al Jazeera podsjeća na dešavanja iz 1994. godine kada je 400 lako naoružanih pripadnika mirovnih snaga holandskog bataljona poslano u Srebrenicu pod zapovjedništvom UN-a kako bi zaštitili enklavu koja je proglašena "sigurnom zonom".

"Međutim, 11. jula 1995, srpske snage, predvođene bivšim komandantom bosanskih Srba, Ratkom Mladićem, okupirale su enklavu, što je dovelo do povlačenja Holandskog bataljona u obližnji kompleks. Više od 5.000 izbjeglica zatražile su utočište u bazi UN-a, ali su mirovnjaci prisilili otprilike 350 dječaka i muškaraca iz ograđenog kompleksa", piše Al Jazeera.

Prestižni britanski Guardian također je izvijestio o odluci Vrhovnog suda Holandije. Kako piše, presuda od 10 posto odgovornosti znači da će tužioci vjerojatno dobiti samo nekoliko hiljada eura naknade.

"Međutim, ovaj slučaj bi još uvijek mogao da postavi međunarodni pravni presedan za odgovornost država kada daju svoje trupe u mirovne operacije", ističe Guardian.

Foto: The Guardian screenshot
Foto: The Guardian screenshot

Brojni drugi svjetski mediji, uključujući i novinske agencije, također su pisali o odgovornosti Holandije za stradanja u Srebrenici.

Podsjećamo, prema ovoj presudi, Holandija je dužna isplatiti odštetu porodicama žrtava, a iznos odštete nije preciziran.

Također, država Holandija je podnijela žalbu, ali sa zahtjevom da se Kraljevina oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine.