Važna bitka
30

Svjetski stručnjak Stefano Betti: Bez političke volje BiH se neće moći izboriti s korupcijom

Razgovarao: Amil Dučić
FOTO: INTERPOL
FOTO: INTERPOL
Stefano Betti, zamjenik generalnog direktora Transnacionalnog saveza za borbu protiv ilegalne trgovine (TRACIT) i vodeći svjetski stručnjak u oblasti međunarodne kriminalne politike i pravosuđa, za Klix.ba govori o trendovima nelegalne trgovine te poziciji BiH u regionu i Evropi.

Betti, koji je obnašao visoke funkcije u Interpolu, Sekretarijatu Evropskog parlamenta i Međuregionalnom institutu za istraživanje kriminala i pravde Ujedinjenih nacija (UNICRI) učestvovao je danas na međunarodnoj konferenciji u Beogradu, gdje je predstavljen globalni izveštaj o indeksu nelegalne trgovine.

Budući da se u danas predstavljenom izvještaju navodi da su skoro svi sektori privrede u Bosni i Hercegovini suočeni s nekontrolisanom korupcijom, što je naročito slučaj s javnim nabavkama, upitali smo ga kako se treba boriti protiv ovoga.

"Ne možemo očekivati smanjenje utjecaja nezakonite trgovine na naša društva bez suzbijanja korupcije, što je jedan od njegovih osnovnih podsticaja. Kako bi se ozbiljno bavilo korupcijom, ne samo da treba poduzeti čitav niz mjera, već treba njegovati opću kulturu etike u javnoj službi. Što se tiče carina, povećani nivoi automatizacije u procesu carinskog čišćenja i smanjenje birokratskih faza vjerovatno nude manje mogućnosti za 'ulazne tačke' za koruptivno ponašanje", rekao je Betti..

Preporuke političarima

Upitan koje mjere treba poduzeti kako bi se promijenila situacija u BiH te u kojem vremenskom roku, on je rekao da je povodom susreta koji je organizovao AmCham u Beogradu 20. juna Transnacionalni savez za borbu protiv nezakonite trgovine predstavio niz preporuka o politici koje će, nada se, razmatrati donosioci politike u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

"Dokument se može naći na web stranici TRACITA-a. Što se tiče vremenskih okvira za otkrivanje rezultata, to se ne može unaprijed reći. Možete usvojiti niz mjera, ojačati kazne u krivičnim zakonima, ojačati međusobnu saradnju na papiru itd. Ove mjere neće same proizvesti očekivane rezultate. Puno će zavisiti od političke volje da se djeluje, od dostupnosti potrebnih resursa za sprovođenje strategije protiv nezakonite trgovine, sposobnosti agencija za sprovođenje zakona da provedu složene istrage", naveo je Betti.

Također, izvještaj koji je danas predstavljen spominje četiri segmenta - angažovanje vlade, carinsko okruženje, trgovinu i transparentnost te ponudu i potražnju.

"Te četiri oblasti politike su sve povezane jedna s drugom. Odražavaju mnoštvo pristupa i uglova koji se moraju uzeti u obzir kako bi vlade mogle efikasno rješavati problem trgovine. Uzimaju se u obzir zajedno. Ova četiri područja nude različite kvalitativne i kvantitativne pokazatelje mjerenja spremnosti zemalja za rješavanje nedozvoljene trgovine u industrijskim sektorima, kao i njihove ukupne ranjivosti".

Krijumčarenje robe

Dodao je da se nelegalna trgovina na mnogo različitih načina odražava na ekonomiju neke zemlje.

"U zavisnosti od vrste robe kojom se ilegalno trguje i vrste ponašanja za određenu nezakonitu trgovinu. Naprimjer, kada se nedozvoljena trgovina sastoji od krijumčarenja robe radi eksploatacije razlika u porezu u zemljama (obično alkohol i duhanski proizvodi), prihodi država su primarna žrtva. S druge strane, smanjeni poreski prihodi mogu duboko utjecati na sposobnost zemalja da pruže kritične socijalne usluge svojim građanima", istaknuo je Betti.

Privatni legitimni poslovi, kako naglašava, rizikuju da izgube puno zbog nepoštenih konkurentnih praksi koje su postavile nepoštene kompanije koje se ne pridržavaju, naprimjer, propisa o sigurnosti.

"Također, kada se nedozvoljena trgovina uzima u obliku distribucije lažnih lijekova, zdravlje ljudi je direktno ugroženo. Zatim imate oblike ilegalne trgovine koja ima ozbiljne posljedice po životnu sredinu, kao što su ilegalna sječa i trgovina divljim životinjama", ističe naš sagovornik.