Parlament BiH
14

Tadić: Mektiću, optuženi ste i slobodno hvalite predsjednika Suda BiH

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić obratila se parlamentarcima nakon tematske sjednice o stanju u pravosuđu. Ona je Draganu Mektiću poručila da hvali predsjednika Suda BiH jer će na Sudu BiH dokazivati svoju nevisnost.
Tadić se zahvalila svim zastupnicima na diskusijama ističući da ih je sve pažljivo saslušala te da se odazivala na sve pozive Parlamentarne skupštine BiH. Istakla je da je sretna što je dobila kritike od svih zastupnika jer je to dokaz da radi ispravno.

Kako kaže, u predmetima ratnih zločina uvijek ima onih koji su zadovoljni i onih koji nisu, a da je Tužilaštvo BiH otvoreno za kritike iako radi sve ispravno. Istakla je da posao tužitelja nije jako težak ako se radi 35 godina koliko ga ona radi dodajući da ima još mnogo energije.

"Radimo na osnovu Ustava BiH i zakona i nećemo podleći bilo kakvim pritiscima sve dok sam ja na čelu Tužilaštva BiH“, kazala je Tadić.

Zastupnicima je poručila da vode računa o svojim istupima te da joj je današnja sjednica ličila na konferenciju.

"Nije se moglo govoriti o pojedinačnim i živim predmetima. Saša Magazinović je govorio o predmetu Memić. Taj predmet nije završen ni u Tužilaštvu KS. Ako nije završen o njemu se ne može govoriti“, rekla je Tadić.

Istakla je da se u tom slučaju vodi postupak u Tužilaštvu BiH za organizovan kriminal te da je donosena naredba o sprovođenju istrage i da nije tačno sve što je izašlo u bh. medijima u proteklom periodu.

Kako kaže predmeti Memić i Dragičević moraju se riješiti, ali svako tužilaštvo u skladu sa svojim nadležnostima te da zastupnici ne trebaju kupiti političke poene na tim predmetima.

"Ova dva predmeta spominjem jer su oni predmet Pribeovog izvještaja, ali i toga da se ne kupe poeni na tugi dvije porodice“, kazala je Tadić.

Što se tiče poruke "hapsite“, zastupnike je pitala kakav je to način komunikacije s glavnom državnom tužiteljicom odgovarajući da se postupa u skladu sa zakonima i da se ljudi hapse kada postoje dokazi da je počinio krivično djelo.

"Vrlo je lagodno biti predsjednik Suda BiH. Niko ne spomenu predsjednika Suda BiH. Nisam imala namjeru da se obraćam, gospodine Mektiću vi ste jedan od optuženih. Koristite ovu govornicu za zloupotrebu i svoju odbranu. Eto vam hvalite predsjednika Suda BiH jer ćete tamo dokazivati da niste krivi“, rekla je Tadić.