Tužilaštvo BiH
0

Tadić se sastala sa Sarajlijom, planirana uspostava mreže tužilaca protiv krijumčarenja ljudi

I. Č.
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sastala se danas sa glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabinom Sarajlijom.

Na radnom sastanku na kojem su prisustvovali i saradnici glavnih tužiteljica, razgovarano je o radu dvaju tužilaštava u vanrednim okolnostima prouzrokovanim pandemijom Covid 19, kao i zajedničkim temama povezanim sa procesuiranjem predmeta ratnih zločina, predmeta organizovanog kriminala, korupcije, te borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kao i procesuiranju predmeta povezanih sa migrantskom situacijom u BiH i predmetima koji se odnose na izborne prevare.

Posebna tema sastanka bio je rad na predmetima ratnih zločina, u skladu sa Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, te predmetima koji bi u skladu sa strategijom trebali biti proslijeđeni na procesuiranje pravosudnim institucijama Sarajevskog kantona, te važnosti nastavka IPA projekta 2019 koji se odnosi na procesuiranje predmeta ratnih zločina i rad pravosudnih institucija.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić, na sastanku je istakla važnost uspostave Mreže tužilaca i istražilaca u cilju efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja osoba, u kojoj sudjeluje i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Također, istaknut je rad Strateškog foruma glavnih tužilaca i zvaničnika policije koji je formiran u BiH, radi bolje koordinacije tužilačke zajednice i policijskih agencija u BiH, kao i Stalne komisije za efikasnost tužilaštava VSTV-a BiH.

U narednom periodu planirani su sastanci i sa ostalim glavnim tužiocima u tužilaštvima iz oba entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, u cilju nastavka saradnje i unapređenja rada tužilaštava u Bosni i Hercegovini, radi ispunjenja preporuka iz izvještaja Evropske komisije, implementacije Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koordinacije rada udarnih grupa i realizacije strateških ciljeva, kao i ostalih obaveza na putu evropskih integracija BiH.