Žestoka kritika
369

Tanović: Dolaskom Trojke izgubismo i ono malo dobrog što je funkcionisalo na kulturnoj sceni BiH

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Bh. reditelj Danis Tanović, inače jedan od osnivača Naše stranke, uputio je žestoku kritiku na račun vladajuće "Trojke" koju čine Naša stranka, SDP i NiP.
"Očekivali smo mnogo pozitivnih promjena na kulturnoj sceni BiH sa dolaskom 'Trojke', a na kraju izgubismo i ono malo dobrog što je nekako funkcionisalo. Aferim junaci!!!", napisao je Tanović.

[TWITTER]1818012742848233801[/TWITTER]

Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini je 10. jula uputilo pismo premijeru Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću vezano za težak položaj bh. kinematografije. Oštro su ga kritikovali, ali i ostatak Trojke.

Pismo potpisuju Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Pjer Žalica, Aida Begić, Dino Mustafić, Tanja Miletić Oručević, Nermin Hamzagić, Ines Tanović, Alen Drljević, Srđan Vuletić, Alen Šimić i Nedim Karalić.

Oni smatraju da je proizvodnja filmova potpuno zamrla od Nikšićevog dolaska na vlast, a naveli su da se trenutno snima samo ono što je podržano na konkursima prethodnih godina.

"Fondacija za kinematografiju Sarajevo je mjesecima zarobljena u birokratsko - administrativno - inspektorskim aktivnostima, koje mi podržavamo, ali zahtijevamo da se birokratske procedure ne rješavaju godinama. Ponudili smo vam rješenje i tražimo da slušate struku. BH Telecom, čiji je vlasnik Federacija BiH, je ugasio rad BHContentLaba uprkos vašem uvjeravanju da ćete ne samo podržati ovaj projekat, već i povećati finansiranje istog. Dakle, ni u segmentu televizije neće više postojati domaći sadržaj i domaća proizvodnja", napisali su.

Napisali su i da filmski autori i autorice i dalje ne ostvaruju svoja zagarantovana autorska prava "jer je na najodgovorniju poziciju Instituta za intelektualno vlasništvo postavljen direktor koji je ranije osuđivan za pronevjere" te da je Nikišićeva stranka glasala njegovo imenovanje. Tvrde da Zakon o kinematografiji koji su im predali prije godinu dana nije ni pročitan, a kamoli stavljen u proceduru.