Prijedlog dvije stranke
96

Tarik Jažić: Kandidovao sam se za načelnika Općine Centar, dobit ću podršku Naroda i pravde

V. K.
Tarik Jažić
Tarik Jažić
Iako je najavljeno kako će glavnu bitku u sarajevskoj Općini Centar na izborima voditi aktuelni načelnik Srđan Mandić (Naša stranka) i Dennis Gratz (Demokratska fronta), posljednji dan za predaju kandidatskih listi sa sobom je donio i jedno iznenađenje.

Naime, kako je potvrđeno za Klix.ba, u izbornu utrku za načelnika ove općine ulazi i Tarik Jažić koji nam je potvrdio kako će biti zajednički kandidat pokreta Za nove generacije i Platforme za progres.

"To će biti ispred zajedničke koalicije Za nove generacije i Platforma za kongres, ali bismo trebali dobiti i podršku nekih drugih stranaka", rekao je Jažić.

Na pitanje da li su neke stranke već podržale ovu kandidaturu, Jažić je odgovorio da jeste.

"Sad za sada mogu reći da ću biti podržan od Općinskog odbora Naroda i pravde. Ostale stranke su pozitivno primile informaciju da ćeo imati zajedničkog kandidata i vrlo vjerovatno će doći podrška i nekih drugih stranaka. Ideja je bila da radimo na ukrupnjavanju stranaka. Išli smo u tom smjeru, a ovim konceptom smo privukli i neke veće stranke koje nisu uspjele ponuditi adekvatnog kandidata u općini Centar", rekao je Jažić za Klix.ba.

Kako ističe, ideja je bila da ove stranke kreiraju tzv. srednji put.

"Ideja je bila da imamo srednji put. Sada imamo Trojku i njihove oponente, a onda su se male stranke odlučile na ovo. Ići ćemo u smjeru da privučemo i ostale manje stranke u KS kako bismo formirali reprezentativno tijelo koje će ponuditi neku novu politiku ne samo na lokalnom nivou već i da spremamo iznenađenja za kantonalni nivo u narednom izbornom ciklusu", pojasnio je Jažić.

Podsjetimo, Jažić je 2016. godine bio kandidat za načelnika općine Stari Grad ispred Naše stranke.

Povodom informacije da će NiP u Centru podržati Jažića kontaktirali smo i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar i člana NiP-a Sejada Đozu koji je za Klix.ba rekao da se radi o dezinformaciji.

Prema sporazumu Trojke, NiP neće navodno neće dati kandidata, a Naša stranka i SDP će podržati novu kandidaturu Srđana Mandića, aktuelnog načelnika.