Načelnički kandidat
44

Tarik Jažić: U općini Centar i danas imamo kuće koje nemaju priključak na kanalizacijsku mrežu

Razgovarala: Adela Kukić
Jedan od četiri kandidata za načelnika u sarajevskoj Općini Centar je Tarik Jažić (33). Diplomirao je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, nakon čega je magistrirao na Ekonomskom fakultetu, a potom je upisao još jedan magisterij na Centru za interdisciplinarne studije.

Diplomski i postdiplomski studij Jažić je, ističe, završio na Univerzitetu u Sarajevu.

U jeku zasigurno najtežeg životnog izazova i borbe s karcinomom odlučuje da zasnuje porodicu.

Godine 2016. godine se prvi put kandiduje za načelnika i to u općini Stari Grad. Iako nije osvojio mandat, stava je da je ostvario dobar rezultat.

Saradnja s Vijećem

Kao kandidat na predstojećim izborima, Jažić je za Klix.ba govorio o stanju u općini Centar, ali i onome šta planira uraditi ukoliko mu građani daju povjerenje.

Na početku razgovora nam kaže da je stanovnik općine Centar šest godina.

"Odabrao sam je kao zajednicu u kojoj sam imao želju osnovati porodicu i u kojoj danas želim da moje dijete zdravo odrasta. Nije bilo jednostavno donijeti odluku preseliti se iz općine Stari Grad, iz mahale u kojoj sam ja odrastao i sa kojom sam disao kao jedno", kaže Jažić.

Dodaje da danas kao stanovnik naselja Šip nije zadovoljan stanjem u ovoj sarajevskoj općini.

"Smatram da je četiri godine izgubljeno u raznim podjelama, prepucavanjima, opstrukcijama i da mi kao društvo nemamo taj luksuz da četiri godine tapkamo u mjestu i stagniramo", ističe.

Ipak, kako nam kaže, zadovoljan je činjenicom da je ova Općina četiri godine stagnirala i da nije otišla nekoliko koraka unazad.

"Nekada je i to velika stvar, ali u trenutku kada postoji dovoljno prostora za dokazivanjem i napredovanjem, a vi ga ne iskoristite, onda ta stagnacija nema opravdanja. Ovdje prvenstveno mislim na izuzetno lošu saradnju sa Općinskim vijećem i lošu realizaciju budžeta zbog kojih nije moglo doći do vidljivog napretka. Nije dovoljno imati samo želju i volju, nekada je potrebno imati i političke mudrosti da se sprovedu svi zacrtani projekti, planovi i ideje", naglašava Jažić.

Smatra da je prvo potrebno izgraditi odličan odnos sa općinskim vijećnicima, zatim povećati transparentnost, kreirati model "otvorenih podataka" i povećati procenat realizacije budžeta te u konačnici naučiti aktivno slušati potrebe građana.

"Samo proces aktivnog slušanja može dovesti do rezultata na terenu. Nažalost, mnogi slušaju, ali ne čuju", objašanjava Jažić.

Potrebe mladih

Govoreći o potrebama mladih, ističe da je potrebno osluškivati njihove potrebe, pružati priliku za realizaciju njihovih ideja i u konačnici potrebno ih je ohrabrivati da budu aktivniji u zajednici.

"Da bi mlade osobe bile aktivnije, treba im se obezbijediti prostor za to. Nažalost, od nedavno je mladim osobama uskraćen prostor Centra kulture i mladih u ulici Avde Jabučice na Gorici koji je bio koliko-toliko uslovan. Prebačeni su u gotovo pa neuslovan prostor u centru grada, u pasažu između Aria tržnog centra i ulice Radićeva, gdje je za sada prenesena samo tabla ove ustanove. Drugi prostor Centra kulture i mladih je u Jelićevoj ulici, na teritoriji Općine Stari Grad i samo je pitanje dana kada će neko od novih načelnika sa ove Općine odlučiti 'preuzeti' taj prostor za svoj Centar za mlade", kaže Jažić.

Dodaje da je jedino ozbiljno i sistemsko rješenje ponuditi mladima prostor Vile Braun na korištenje.

S druge strane, mlade osobe moraju shvatiti da im je obaveza da se politički aktiviraju.

"Konstantna pasivnost nas je dovela u situaciju da nam drugi kroje sudbinu, a da smo mi potpuno nemoćni. Mladi su postali letargični, uvjereni da ne mogu ništa mijenjati i da je sve ovo što nas okružuje jednostavno dio njihove sudbine. Mišljenja sam da jako malo nedostaje da se mladi probude i preuzmu sve u svoje ruke. Samo im treba nekoliko jakih lidera, osoba koje će sve to posložiti na svoje mjesto i povući mlade za sobom. Među nama je mnogo takvih, ali ih treba motivisati da se počnu baviti i politikom. Nadam se da ću svojim primjerom motivisati mnoge mlade osobe da počnu razmišljati o tome koliko su zapravo bitni za naše društvo", naglašava Jažić.

Razgovarali smo i o njegovom izbornom programu. Kaže nam da je četverogodišnji plan aktivnosti spreman i da predstavlja opširan dokument sa više od 30 projekata.

"Odlučio sam da javno prezentujem plan aktivnosti za prvih godinu dana mandata. Ideja je da se odmah uhvatim u koštac sa problemima koje je moguće riješiti brzo i čije rješenje je bilo moguće još tokom prethodnih mandata načelnika na prostoru ove općine", navodi.

Deset aktivnosti

Deset prvih aktivnosti koje će poduzeti ukoliko osvoji mandat su:

  • Kreiranje plana izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže u naseljima koja još uvijek nemaju pristup vodi i kanalizacijskom sistemu uz aktivno uređenje vodotoka i korita Koševskog potoka, kao i redovan monitoring kvaliteta vode Koševskog potoka;

  • Planiranje i početak izgradnje novih ciciban igrališta i sportskih ploha u Mjesnim zajednicama u kojima ne postoje ciciban igrališta i sportske plohe, sa ciljem omasovljenja bavljenja sportskim aktivnostima, zdravom razvoju djece i mladih i umrežavanja Mjesnih zajednica kroz organizaciju kulturno-sportskih i drugih manifestacija;

  • Kreiranje online baze svih brownfiled i greenfield investicionih prilika sa ciljem privlačenja investitora kroz dostupnu online bazu i kroz aktivno unapređenje svih servisa koje koriste investitori;

  • Unapređenje kapaciteta za privlačenje sredstava iz EU fondova i drugih međunarodnih i domaćih izvora finansiranja.

  • Uspostavljanje informacionog sistema koji će omogućiti identifikaciju izgrađenih objekata za koje se stekao uslov za legalizaciju.

  • Detaljno, planski organizovano uređenje, održavanje i praćenje stanja u SP "Skakavac", kao i detaljno, planski organizovano projektovanje pristupnih puteva i staza koje će uvezati SP "Skakavac" i prostor Čavljaka i Bukovika.

  • Osvjetljenje svih opasnih pješačkih prelaza u prometnim zonama kroz sistem postavljanja solarnih rasvjetnih tijela ili primjenom svijetlećih fosfornih boja, kao i kontinuirana prilagodba javnih površina osobama sa invaliditetom.

  • Aktiviranje svih neophodnih procesa koji će dovesti do hitnog završetka izgradnje stanova u naselju Šip, namijenjenih za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica sa područja Općine Centar.

  • Uređenje minibuskih, autobuskih i trolejbuskih stajališta, uz obavezno unificiranje i postavljanje adekvatnih informativnih, digitalnih tabli koje će prikazivati mrežu stanica, trenutnu lokaciju i spisak minibusa, autobusa i trolejbusa koji se zaustavljaju na toj stanici, kao i postavljanje adekvatnih turističkih tabli i signalizacije s ciljem podrške promociji turističkih potencijala naše Općine.

  • Stambeno zbrinjavanje i briga o osobama bez roditelja/skrbnika, djeci koja su bila štičenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, nakon napunjenih 18 godina života.

Govoreći o kapitalnim projektima kaže da moraju biti usmjereni primarno ka rješavanju problema vodovodne i kanalizacijske mreže, a zatim i ka rješavanju problema saobraćaja u mirovanju, povećanju broja ciciban igrališta i sportskih ploha, infrastrukturnom osnaživanju objekata mjesnih zajednica te kreiranju urbanih zona za razvoj porodice i druženje na otvorenom.

"Iako je nadležnost rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže isključivo kantonalna, ne postoji nikakva prepreka da Općina izdvoji značajna sredstva za tu namjenu. Stoga, bitno je pažljivo planirati i već u prve dvije godine mandata kreirati ambijent u općini Centar u kojoj će svako domaćinstvo imati pitku vodu, priključak na kanalizacijsku mrežu i adresu. Nažalost, mi danas imamo kuća u općini Centar koje još uvijek nemaju ništa od navedenog, pa čak ni pristupni put do kuće", kaže Jažić.

Nedostatak parkinga

Kada je riječ o problemu saobraćaja u mirovanju, navodi da će pristupiti izgradnji podzemnih garaža na već predviđenim mjestima poput one na Merhemića trgu, nakon čega je potrebno trg u potpunosti prilagoditi stanovnicima koji će ga koristiti kao novo mjesto susreta.

"Na mjestima gdje nije moguće izgraditi podzemnu garažu ponudit ćemo model javnog privatnog partnerstva sa ciljem uvođenja sistema Fast-park system - FPS koji može ublažiti problem nedostatka parking prostora, a koji predstavlja jednu vrstu montažnih parking garaža koje se izgrađuju na slobodnim javnim površinama ili iznad postojećih parking prostora kako bi se dobio dodatni sprat sa određenim brojem parking površina", istakao je.

Dodaje da se mjesne zajednice je potrebno potpuno depolitizirati i one ne smiju nikako biti produžena ruka načelnika u njegovom politikanstvu.

"Izgradnjom nadvožnjaka između parka Kemala Montena i Merhemića trga, kao i nadvožnjaka između Koševskog brda i Betanije, ne samo da ćemo povećati sigurnost pješaka u saobraćaju, već ćemo kreirati i jednu veliku šetnicu koja će povezati Veliki park i Betaniju, a čitav kraj učiniti poželjnim mjestom susreta. To bi svakako bilo besmisleno ako park Betanija ostane ovakav kakav je trenutno i ako se od njega ne napravi zaista pravi gradski park koji će imati mnoštvo sadržaja i koji će se prostirati na mnogo većoj površini od ove trenutne", zaključio je Jažić.