Susret sa Varhelyijem
39

Tegeltija: Dobijanjem statusa kandidatkinje za članstvo u EU relaksirali bi se odnosi u BiH

B. R.
Oliver Varhelyi i Zoran Tegeltija (Foto: Vijeće ministara BiH)
Oliver Varhelyi i Zoran Tegeltija (Foto: Vijeće ministara BiH)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) očekuje da će dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji značiti relaksiranje odnosa u Bosni i Hercegovini.
To je izjavio nakon današnjeg susreta sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem u Sarajevu. Kako su saopćili iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, osim Tegeltije, susretu sa zvaničnikom EU prisustvovali su ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ).

Razgovarano je o EU putu i ostvarivanju napretka po definisanim reformskim prioritetima. Tegeltija je izrazio očekivanje da će Evropsko vijeće polovinom sljedećeg mjeseca potvrditi dodjelu kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Smatra da bi se takvom odlukom relaksirali odnosi u Bosni i Hercegovini i usmjerio fokus svih političara na EU put ireforme.

Varhelyiju je rečeno da Vijeće ministara ostaje predan evropskim integracijama i usaglašavanju politika i standarda sa pravnom stečevinom EU. Razmijenjena su mišljenja o dijalogu Bosne i Hercegovine i Unije u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prevladavanju energetske krize i podršci budžetima u narednom periodu.

Sastanku je prethodio, kako su saopćili iz Vijeća ministara, tet-a-tet susret (razgovor nasamo) predsjedavajućeg Tegeltije i komesara Varhelyija na kojem su razmijenjena mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini u svjetlu EU dijaloga o okviru SSP-a.

EU komesar je razgovarao i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon čega je konstatovao da je posljednjih šest sedmica put Bosne i Hercegovine ka dobijanju statusa kandidatkinje za članstvo u EU brži nego ikada prije.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) poručila je Uniji da Bosna i Hercegovina nema luksuz da deset ili 12 godina čeka da bi joj se priznao uspjeh na putu ka EU.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) je ocijenio da je sastanak sa Varhelyijem bio ohrabrujući te da Bosna i Hercegovina bez članstva u EU ne može biti prosperitetna država.