Predsjednik VSTV-a
81

Tegeltija: Mektićev prijedlog zakona je eklatantan primjer političkog pritiska

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija rekao je da je Prijedlog zakona o prestanku mandata članovima VSTS koji se razmatra u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH problematičan s najmanje dva aspekta.
Kako kaže, prije svega u pogledu podnosioca inicijative u liku zastupnika SDS-a Dragana Mektića, što u svakom slučaju predstavlja očigledni i drski ucjenjivački politički pritisak od zastupnika protiv kojeg je prije nekoliko dana potvrđena optužnica za korupciju i kojeg očekuje suđenje.

"To je eklatantan i flagrantan primjer političkog pritiska, kako se zastupnik protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju želi obračunati s pravosuđem i tako poslati poruku tužiocima i sudijama koji postupaju u njegovom predmetu o svojoj nedodirljivosti i mogućim posljedicama", rekao je Tegeltija.

Istakao je da je ovo očit i za evropske standarde potpuno flagrantan pokušaj preuzimanja političke kontrole nad pravosuđem od političke koalicije koja je formirala raniji saziv Vijeća ministara BiH i koja u skladu s deklaracijom i zaključcima SDA želi da se obračuna sa predsjednikom i članovima VSTV-a, šaljući im poruku kao i svim drugim sudijama i tužiocima da se u svom radu moraju rukovoditi stavovima tih stranaka jer će u suprotnom snositi posljedice.

"To politički predstavnici SDA više i ne pokušavaju da maskiraju nego o tom govore direktno. U skladu s tim pozivam Delegaciju EU u BiH da se izjasni o usklađenosti ovakvog prijedloga zakona s evropskim standardima", kazao je Tegeltija.

Zaključio je riječima da ih ovakve aktivnosti pojedinih političara sasvim sigurno neće uplašiti ili obeshrabriti u čuvanju nezavisnosti pravosuđa i ličnog i profesionalnog integriteta, bez obzira i na ovako flagrantne političke pritiske.