Lokalni izbori 2024
2

Tokom izbornog dana evidentirano 161 teže kršenje pravila, neka od njih mogu utjecati i na rezultate

Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' održala je konferenciju za medije na kojem je saopćila kako je protekao izborni dan u Bosni i Hercegovini tokom ovogodišnjih lokalnih izbora.

Na konferenciji je govorio Hasan Kamenjaković koji je rekao da je jučer angažovano skoro 850 posmatrača koji su pratili izborni proces. Saopćio je da je izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao po pravilima.

"Posmatrači su se žalili da ne mogu neometano pratiti proces glasanja i uloženo je četiri puta više žalbi nego na prethodnim izborima", kazao je Kamenjaković.

Dodao je i to da je do 19 sati zabilježena manja izlaznost nego je to bio slučaj na prošlim izborima, tačnije na Općim izborima 2022. godine.

Dario Jovanović rekao je da je ove godine evidentiran veći broj težeg kršenja izbornih pravila.

Dario Jovanović (Foto: I. L./Klix.ba)
Dario Jovanović (Foto: I. L./Klix.ba)

"Koalicija 'Pod lupom' je evidentirala 161 teže kršenje izbornih pravila od kojih bi dio mogao imati utjecaj na rezultat. Ovaj broj kršenja izbornih pravila je povećan u odnosu na prethodne izbore Zloupotreba, glasanje, nepravilno pečaćenje, izdavanje većeg broja listića od potrebnog su najčešća djela koja su dovela do kršenja izbornih pravila. Posebno zabrinjavaju slučajevi nezakonitih pritisaka na potrošače", saopćio je Jovanović.

Kamenjaković je, također, dodao da je ovo preliminarni izvještaj o tome kako je protekao izborni dan u BiH, a da će detaljnije biti objavljeno na njihovoj web stranici.