Nema novih unesrećenih
26

Tokom noći nije bilo novih padavina i pomjeranja tla u HNK, fokus je na nestalima i popravci puteva

N. V.
Spasioci na terenu jutros u Donjoj Jablanici (Foto: I. L./Klix.ba)
Spasioci na terenu jutros u Donjoj Jablanici (Foto: I. L./Klix.ba)
Tokom noći na području Hercegovačko-neretvanskog kantona nije bilo novih padavina i pomjeranja tla koji bi doveli do novih žrtava.
Kako je za Klix.ba rečeno iz Vlade HNK, broj mrtvih na području ovog kantona je i dalje 16, ali se nove informacije očekuju već u 10 sati. Osim na području ovog kantona, stradalih je bilo i u Fojnici, gdje su pronađene tri mrtve osobe.

"Noć je prošla stabilno, nema novih unesrećenih", kazao je Darko Juka, portparol Vlade HNK.

On navodi da je jutros intenzivirana potraga za preostalim nestalim osobama, kao i radovi na probijanju prometnica kako bi se uspostavio saobraćaj ka Jablanici.

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj te se na njihovoj sanaciji radi, dok je sinoć od 19:30 sati osposobljeno saobraćanje jednom trakom na magistralnom putu M-16.2 Jablanica - Prozor. Na dionici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu saobraćati samo vozila interventnih službi.

Reporteri su u Donjoj Jablanici bili jutros rano, prije nego što su spasioci došli, ali su i oni sada nastavili potragu za nestalima. Na teren je pristigla mehanizacija, odnosno najmanje dva bagera u Donjoj Jablanici koji uklanjaju kamenje s tog područja. Vjeruje se da ispod kamenja ima zatrpanih ljudi.

Novac ugroženima se može donirati putem poziva na broj 17039, direktno na stranici Pomozi.ba, kao i kroz direktne uplate na žiro račun. Crveni krst u FBiH je također otvorio humanitarni broj 17023, a navode da se uplate mogu vršiti i na namjenski račun 1340011130004680 otvoren kod ASA Banka d.d. Sarajevo.