Molitva katolika
629

Trend iz Hrvatske se prenio i u BiH: U Mostaru organizovano klečanje na trgu

G. Š.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Nekolicina muške populacije katolika je na koljenima molila krunicu u Mostaru. Vjernike koji kleče i mole je javnost često mogla vidjeti u Zagrebu i drugim evropskim gradovima, a trend se prenio i kod nas.

Molitveno okupljanje u Mostaru je održano prošle subote na Trgu 3. cimske bojne u naselju Vihovići, gdje je grupa muškaraca na koljenima molila krunicu za svoj narod, porodicu i osobne nakane.

Katolički molitelji su muškarci koji se okupljaju kroz razne katoličke vjerske udruge, te klečeći na javnim trgovima mole za nekoliko stvari.

Prije svega mole se za domovinu, mir u svijetu i obraćenje vjernika, obnovu katoličkog braka, autoritet muškarca u porodici, čednost žene i njenu nevinost i čistoću pri ulasku u brak, prestanak pobačaja i nova duhovna zvanja, te osobne nakane.

U većim evropskim gradovima paralelno se organizuju i protesti liberala i boraca protiv femicida što zna dovesti i do napetosti na takvim okupljanjima. Slično je danas bilo u Zagrebu kada su se na trgu Bana Jelačića pojavili i molitelji, ali i aktivisti za ženska prava.

U Mostaru je okupljanje uz molitvu krunice proteklo mirno i organizatori očekuju da će naredni susret okupiti još veći broj vjernika.