Ključne teme
77

Tri pitanja do kraja godine po kojima će se najviše mjeriti rad Vlade FBiH

S. H.
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Aktuelna Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovana je u aprilu 2023. godine i pred sebe je stavila brojna važna pitanja. No, uz sve aktivnosti tri su teme po kojima će se najviše mjeriti rad aktuelne federalne vlasti.

To su fiskalni zakoni, formiranje tzv. federalnog Uskoka, odnosno posebnog odjela pri tužilaštvu FBiH te projekat Južna interkonekcija.

Iako je u toku predizborna kampanja za lokalne izbore, treba podsjetiti na nekoliko izuzetno važnih tema i pitanja koja tek čekaju u ladicama izvršne i zakonodavne vlasti. Prva i vjerovatno najobimnija tema pred aktuelnom vlasti u FBiH su fiskalni zakoni, koji trebaju rasteretiti privredu, a u isto vrijeme zaštititi radnike, poboljšati njihov materijalni status, ali i zadržati finansijsku stabilnost.

Riječ je o cijelom setu zakona, od izmjena propisa iz segmenta poreza na dohodak, doprinose, zatim zakon o fiskalizaciji, koji podrazumijeva online fiskalizaciju i tako dalje. Ovo pitanje bilo je postavljeno kao prioritet vlasti još 2015. no godinama se povlačilo na relaciji vlada - parlament i nikada nisu viđeni nikakvi efekti.

Aktuelna vlada je obećala rješavanje ovog seta zakona i nekoliko puta prologiranja slanje u parlament. No, prošli mjesec ministar finansija Toni Kraljević poručio je da će fiskalni zakoni u Parlament FBiH biti upućeni "do kraja ljeta". S obzirom na obim zakona, efekte i širinu djelatnosti na koje se odnosi uspjeh ili propast ovog seta zakona bit će možda i krucijalni u mjerenju uspješnosti rada ove vlasti.

Drugo pitanje je formiranje tzv. federalnog Uskoka, odnosno posebnog odjela Tužilaštva FBiH, koje se treba baviti korupcijom i preuzeti sve predmete iz te oblasti na nivou FBiH. Trenutno je u toku politička borba i nadmudrivanje kod izbora posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca, koji će suštinski rukovoditi federalnim Uskokom. Politički zahtjevi HDZ-a su naprimjer da se formiranje ovog posebnog odjela za borbu protiv korupcije rješava sa pitanjem imenovanja direktora FUP-a, a upravo će te dvije institucije usko sarađivati u istragama korupcije.

I treće važno pitanje, na kojem će se mjeriti rad vlade, ali i odnos Trojke i HDZ-a je projekat Južne interkonekcije. Radi se o projektu koji je prije svega američki ekonomski interes i zbog čega su Amerikanci ranije otvoreno prozivali lidera HDZ-a Dragana Čovića, koji blokira započinjanje tog projekta i insistira na formiranju posebnog gasnog preduzeća koje će se baviti spomenutim plinskim tokom.

Ukoliko nijedno od ovih pitanja ne bude riješeno do kraja godine to će se u najvećoj mjeri odraziti na ukupan dojam rada vlade, bez obzira na ostale projekte i aktivnosti.