Sumnja na kriminal
62

Trivić podnijela prijavu protiv Stanivukovića i drugih: Gradsko zemljište prodato za mizernu cijenu?

N. V.
Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić podnijela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banje Luka Draška Stanivukovića i još nekoliko osoba zbog sumnje da su se udružili zarad činjenja krivičnih djela i prodaje gradskog zemljišta za mizernu cijenu u odnosu na vrijednost.

"Danas predajem krivične prijave protiv gradonačelnika Banje Luke, Draška Stanivukovića, predsjednika Skupštine Grada, Ljube Ninkovića, zamjenika pravobranioca, Borka Tomacića, vještaka-procijenitelja, Budimir Gorana i firme Korićanac ZRUG doo, kojeg zastupa direktor Luka Korićanac, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana grupa počinili više krivičnih djela u namjeri da pomenutom privrednom društvu pribave protivpravnu imovinsku korist i nanesu višemilionsku štetu budžetu Grada Banja Luka", izjavila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta na pres konferenciji.

Trivićeva tvrdi da su navedena lica kao organizovana grupa u ovom predmetu počinila krivična djela, i to: udruživanje radi vršenja krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi.

"Naime, zemljište u Česmi koje je predmet zamjene za zemljište u strogom centru grada kod Borčevog stadiona u vlasništvu Grada, Grad nije otkupio od ranijih vlasnika, već je zemlju u Česmi koja treba da posluži kao pristupni put za most u Česmi, otkupila firma Korićanac ZRUG doo. Postavlja se pitanje kako Grad Banja Luka nije mogao da otkupi zemlju, a firma Korićanac jeste?!", pitala je Trivićeva.

Trivićeva kaže da se nakon toga, ulazi u proces zamjene parcela koje su navedene u krivičnoj prijavi, gdje firma Korićanac ZRUG mijenja zemljište u Česmi, koje je procijenjeno na vrijednost od cca 2,1 milion maraka, za zemljište kod Borčevog stadiona procijenjene vrijednost cca 2,3 miliona maraka. Dodaje da na ovaj način Korićanac dobija gradsku zemlju vrijednu preko 10 miliona maraka za tričavih 200 hiljada, koje mora doplatiti Gradu. Da apsurd bude veći, u vrijednost parcela u Česmi procijenitelj-vještak, inače zaposlen u Gradskoj upravi, računao je i drveće i žbunje, ruže i drugo cvijeće, željezni nosač za tepihe i ostale sitnice, a što se inače ne radi nikad, samo da bi povećao vrijednost parcela u Česmi, dok je vrijednost parcela u vlasništvu Grada znatno umanjio.

"Saglasnost za zamjenu ovih parcela dao je zamjenik pravobranioca, dana 17.7.2024. godine i to samo dan nakon što mu je stigao Nacrt Odluke o davanju saglasnosti za zamjenu parcela, što je za podnosioca prijave u najmanju ruku čudno da se saglasnost daje u roku od samo jednog dana. Isti dan, 17.7.2024. godine gradonačelnik Stanivuković potpisuje prijedlog Odluke o zamjeni parcela i upućuje ga u skupštinsku proceduru. Nakon samo dva dana predsjednik Skupštine Grada, Ljubo Ninković, 19.7.2024. godine ekspresno saziva vanrednu sjednicu Skupštine Grada na kojoj su odbornici i PDP-a i SNSD-a zajedno glasali da se izvrši predmetna zamjena parcela u kojoj je Grad Banja Luka oštećen za višemilionski iznos", ističe Trivićeva.

Ona naglašava da je ovdje očigledno da se radi o organizovanom činu u kojem je oštećen Grad, a pribavljena protivpravna imovinska korist firmi Korićanac ZRUG.

"Ovdje ističemo i da je gradonačelnik brutalno lagao kada je javno, 13.4.2024. godine tvrdio da počinju radovi na pristupnim putevima za most u Česmi, jer u tom periodu nisu bili riješeni imovinski odnosi sa vlasnicima parcela. Očigledno je sve bila farsa i namjerno izvedeno kako bi se vrijedna gradska imovina u strogom centru grada predala privatnoj firmi bliskoj režimu, a čime je oštećen Grad. Sve je perfidno sakriveno iza potrebe da se završi most u Česmi, pri čemu mi naglašavamo da naravno nismo protiv toga da se završi izgradnja ovog mosta, naprotiv, smatramo jako bitnim da se ovaj infrastrukturni projekat završi, ali smo protiv toga da se sve uradi na kriminalan način, šteteći grad i pogodujući režimskim firmama", naglašava Trivićeva, te zaključuje:

"Politički gledano, ovaj slučaj eklatantan je primjer čuvene simbioze između gradonačelnika Stanivukovića i ljudi iz SNSD-a. Njihov interes nisu ni građani, ni most, ni Česma, nego njihova vlastita korist."