Jedan van države
39

Troje uhapšenih saradnika Ibre Berila predati u nadležnost Tužilaštva KS

D. Be.
Nađa Milišić, jedna od uhapšenih (Foto: V. D./Klix.ba)
Nađa Milišić, jedna od uhapšenih (Foto: V. D./Klix.ba)
Adis Mulaosmanović (vlasnik firme Lok-pil d.o.o.), njegova sestra Edina Džigal i Nađa Milišić (službenica Općine Trnovo) predati su u nadležnost Tužilaštva KS. Oni su uhapšeni jučer u akciji "Incitat" sa načelnikom Trnova Ibrom Berilom.

Peti osumnjičeni Nermin Demirović, bivši direktor Sarajevo šuma, još nije dostupan organima gonjenja s obzirom da se nalazi na putu van BiH, ali je u komunikaciji navodno potvrdio svoj povratak u zemlju.

Ibro Berilo se tokom sinoćnjeg ispitivanja na KCUS-u branio šutnjom u prisustvu svog advokata. On će uskoro i formalno biti pod nadzorom tužilaštva i ispred njegove bolničke sobe je prisutan policijski službenik. Ukoliko mu bude određen pritvor ili mjera zabrane, na KCUS-u će ga nadzirati sudski policajac.

Pet osoba se sumnjiči da su počinili krivična djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Kako nezvanično saznajemo, Berilo se sumnjiči da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

Tako je na poklon dobio "Apartman 25" te ga pokušao prikriti kao svoju imovinu. Istovremeno istražitelji su istragom utvrdili da supruga Ibre Berila na svom računu ima više stotina hiljada KM.

Ogroman iznos novca otkriven je i na računima Adisa Mulaosmanovića, vlasnika firme Lok-pil d.o.o. i Edine Džigal.

Također saznajemo da se Berilo sumnjiči i da je mjenjajući Regulacioni plan pogodovao pri prodaji šest parcela državnog zemljišta koje se nalaze iznad hotela Nomad.