Inkriminirajući podaci
127

Trojka bi mogla zaustaviti imenovanje Radinkovića za direktora SIPA-e

D. Be.
Sjednica Vijeća ministara BiH je zakazana u ponedjeljak
Sjednica Vijeća ministara BiH je zakazana u ponedjeljak
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je, kako je Klix.ba jučer i objavio, predložio Vijeću ministara BiH da imenuje Slobodana Radinkovića za novog direktora SIPA-e.

Nešić je to kasnije i potvrdio ostalim medijima, ali nakon naše objave već su počele spekulacije da se ministri iz Trojke (Konaković, Helez i Forto) neće složiti sa imenovanjem Radinkovića.

Prema nezvaničnim informacijama, postoje određene inkriminirajući podaci po Slobodana Radinkovića odnosno njegova povezanost s osobama iz kriminalnog miljea.

Zbog toga bi ministri iz reda bošnjačkog naroda i ostalih u ponedjeljak mogli biti protiv Nešićevog prijedloga. Očekuje se da će, ukoliko se to i dogodi, ministri objasniti o čemu se tačno radi.

Oni će predložiti da za direktora SIPA-e bude imenovana druga osoba sa liste kandidata s kojima je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine obavio razgovore.

Prvoplasirani na rang listi bio je Darko Ćulum, aktuelni direktor SIPA-e koji je ispunio uslove za penziju. Drugi je Ljubiša Pandurević, inače porodično blizak ministru sigurnosti Nenadu Nešiću, a treći je Slobodan Radinković kojeg je Nešić predložio svojim kolegama.

Nenad Nešić te struja SNSD-a iz Doboja okupljena oko Sanje Vulić i Obrena Petrovića favorizira Radinkovića, dok je Ćulum kandidat koji ima podršku SNSD-ove struje iz Parlamenta BiH okupljene oko Nebojše Radmanovića.

Ljubiša Pandurević je načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci, ali za njega bi prilika poput ove mogla biti realnija u budućnosti.

Ukoliko se zaustavi imenovanje Slobodana Radinkovića, za očekivati je da ministri iz reda srpskog naroda krenu sa drugim blokadama.