Abeceda apsurda
185

Turbo-folk kampanja: Demonstracija sile uz divlje plakatiranje i muzičku razbibrigu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bh. političari su od predizborne kampanje na izmaku, namjerno ili ne, uspjeli napraviti "reality show" i zabaviti svoje potencijalne birače.

Predizborna kampanja za Opće izbore 2018. godine u Bosni i Hercegovini zvanično je počela 7. septembra, a izbori će se, nakon što Centralna izborna komisija BiH proglasi predizbornu šutnju u subotu u 7 sati, održati 7. oktobra.

Klix.ba u nastavku izdvaja najbizarnije situacije bh. predizborne kampanje.

Nastup Šefika, Ramiza i Elvire u Stuttgartu

Najprije su Šefik Džaferović i Ramiz Salkić, kandidati SDA za člana Predsjedništva BiH i predsjednika/potpredsjednika RS, prisustvovali informativno-zabavnoj večeri u njemačkom gradu Stuttgartu, gdje su nastupili zajedno s folk pjevačicom Elvirom Rahić & Euro Bendom.

Plakat na kojem je najavljen političko-muzički skup u Stuttgartu izazvao je šaljive reakcije na društvenim mrežama, ali i ozbiljne kritike.

Postavljaj plakate da preveslamo levate

U Bratuncu su džematlije putem društvenih mreža skrenuli pažnju na činjenicu da su stranački plakati polijepljeni na objektu džamije u ovom gradu. U ovom slučaju riječ je o plakatima kandidata SDA za potpredsjednika RS Ramiza Salkića.

Mnogo bizarnije situacije su tokom predizborne kampanje bile uočljive u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu, gdje su predizborni plakati izazivali podsmjehivanje prolaznika, što su zabilježili i svojim mobilnim telefonima.

Na autoputu nas je srela svjetlost sa tunela

Iznad ulaza u vještački tunel Potočani postavljen je transparent na kojem piše "Svjetlo na kraju tunela", dok se s obje strane nalaze portreti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Pozitivnu priču o kompletiranom autoputu Banja Luka - Doboj ispratila je nezaobilazna politička pozadina, jer je otvorenje autoputa iskorišteno u predizborne svrhe u vrijeme kampanje.

Nit' je voda bistra, nit' je lokum rahat

Na jednoj tribini u Sarajevu, na kojoj su predstavljeni kandidati Stranke demokratske akcije, prisutnima je dijeljena voda s fotografijom Sebije Izetbegović, što je također izazvalo žestoke reakcije u javnosti. Ništa bolje nije prošla ni lutka u stranačkoj odori, kao ni rahatlokum kandidata Saveza za bolju budućnost.

Kamen po kamen - kampanja

Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, nasmijao je korisnike društvenih mreža objavivši snimak na svom Facebook profilu kako bušilicom razbija beton, napominjući uz to kako će kamen po kamen graditi Bosnu i Hercegovinu ukoliko dobije priliku.

Konaković puštao golubove na Vrelu Bosne

Korisnici društvenih mreža našalili su se s bivšim premijerom Kantona Sarajevo i predsjednikom Naroda i pravde kada je saopćeno da su članovi te stranke na Vrelu Bosne puštali golubove mira u zrak.

"Stranka Narod i pravda je predizbornu kampanju započela puštanjem bijelih golubova koji šalju poruku slobode i hrabrosti koja je potrebna svim građanima BiH", saopćeno je iz ove stranke.

Nema dileme ni kod emotivnog Meme

Sarajevski slikar Sulejman Haljevac Memo je na predizbornom skupu SBB-a u zgradi UNITIC-a u Sarajevu prisutnima prepričao situaciju iz studenstkih dana o tome kako je sadašnji predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pomogao njemu i njegovim kolegama.

Prisutni u sali su uz širok osmijeh i pozdrave na Memin nastup pljeskali podržavajući hvalospjeve na račun svog predsjednika. Na društvenim mrežama je njegov govor, međutim, drukčije odjeknuo.

Autobus stao, metla ne leti

Desetak simpatizera Narodne stranke Radom za boljitak i dva novinara prisustvovali su 7. septembra nesvakidašnjem udesu na autobuskoj stanici u Sarajevu prilikom dočeka čelnika ove stranke i kandidata za Predsjedništvo BiH Jerka Ivankovića Lijanovića.

Lijanović je u Sarajevo došao redovnom autobuskom linijom iz Mostara, a na samom ulasku u autobusku stanicu vozač je prilikom skretanja udario u jedan automobil. Srećom, u ovom udesu nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta. Lijanović je ostatak puta do svojih simpatizera morao nastaviti pješke. Nosio je i metlu.

Kad Selma pjeva, birač ne zijeva

Stranka demokratske akcije (SDA) je na centralnom predizbornom skupu u Zenici pozvala Harija Varešanovića, da bi njegov nastup samo nekoliko dana poslije u potpunosti zasjenila Selma Bajrami na skupu SDA u Kamenici kod Tešnja.

Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) Zeničko-dobojskog kantona održala je 28. septembra u Zenici centralni predizborni skup na kojem je predstavila svoje kandidate te jasno poručila da ne žele da mladi mijenjaju državu, već vlast u državi.

Prisutne su zabavljali estradni umjetnici Denial Ahmetović, Nihad Fetić Hakala i, kako je to saopćeno, brojni drugi.

Šarena laža, iliti HDZ-ova reciklaža

Izborni štab HDZ-a BiH kreirao je internetsku stranicu "Smeće vijesti", a u uvodu starnice su se pozvali na tobožnje standarde profesionalnog ponašanja kandidata i medija.

"Izvršni izborni štab HDZ-a BiH će svaki dan selektirati objavljene vijesti u medijima i druge oblike izražavanja za koje smatramo da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata", navele su "Smeće vijesti".