Samit ministara
129

Turković u Štokholmu: Značajan je interes Blinkena za situaciju u BiH

Klix.ba
Blinken i Turković
Blinken i Turković
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković na samitu u Štokholmu razgovarala je s brojnim zvaničnicima, a poručuje kako je važan interes SAD-a i sekretara Antonyja Blinkena za stanje u našoj zemlji.

Ona poručuje da je Samit u Štokholmu potvrdio da postoji značajan interes ključnih država i međunarodne zajednice za BiH.

"Bez ikakve zadrške svi podržavaju stabilizaciju, teritorijalni integritet, funkcionalnost BiH i Dejtonskog okvira i traže deblokadu reformi i državnih institucija. Imali smo priliku susresti se s nizom ministara i svi su svjesni koliko je važno da se BiH vrati na reformski put. Važno je da na ovakvim forumima iznesemo činjenično stanje u BiH", kazala je za Klix.ba Turković.

Naglašava da je bila čast da zajedno s Antonyjem Blinkenom (SAD), Sergejom Lavrovom i ministricom Elizabeth Truss (Velika Britanija) na svečanoj večeri govori kao uvodničar u ime BiH svim ministrima država članica OSCE-a.

"Vjerujem da se ovom pažnjom i interesom koji vidimo sada stvari u BiH mogu i preokrenuti. Treba biti oprezan i aktivno djelovati, ali vjerovati da su pred nama dani u kojima će se vratiti funkcionalnost institucija. Značajan je i interes Velike Britanije, koja imenuje specijalnog izaslanika, zatim poruke SAD i Blinkena. Mnogi zvaničnici su najavili skore posjete BiH. Smatram da je potrebno razgovarati s Rusijom i otvoriti taj dijalog kako bismo se bolje razumjeli", zaključila je Turković.