Sumnja u izborne prevare
39

Tužilaštvo BiH i SIPA završili uviđaj u Glavnom CIK-ovom centru za brojanje glasova

S. Š. U.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: A. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: A. K./Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine završilo je uviđaj u Glavnom centru za brojanje glasova Centralne izborne komisije (CIK).

Jučer su pripadnici SIPA-e i tužioci Tuzilaštva BiH ušli u Glavni centar za brojanje glasova Centralne izborne komisije BiH što je urađeno po naredbi Tužilaštva nakon pronalaska većeg broja falsifikovanih listića, a zbog sumnje u izborne prevare.

CIK je rnije državnom tužilaštvu podnio prijavu jer je na biračkim mjestima u Brčko distriktu pronađeno 37 falsifikovanih listića za izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, te zbog 36 falsifikovanih listića sa biračkih mjesta u Bratuncu i Šekovićima.

"Uviđaj u Glavnom centru za brojanje je završen. Tužiteljstvo BiH zajedno će sa SIPA-om i partnerskim institucijama provesti sve potrebne radnje radi utvrđivanja svih okolnosti prijave o nezakonitostima, nakon čega će se donijeti odluka o daljem postupanju u ovom predmetu", kazao je za Klix.ba rukovodilac Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Kontrolno brojanje glasova odvija se u sarajevskoj Zetra, nakon naredbe CIK-a da se ponovno broje glasovi za poziciju Predsjednika Republike Srpske.

Kandidatkinja opoziconih stranaka u RS-u Jelena Trivić, tvrdi da su se tokom izbornog procesa dogodile brojne neregularnosti, dok njen protukandidat Milorad Dodik (SNSD) tvrdi da je on pobjednik te da je ponovno brojanje neprihvatljivo.