Odlučna borba
10

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ove godine podiglo 10 optužnica zbog korupcije

A. Z.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je saopćeno da je to izvrsna prilika da se javno sagledaju napori ovog tužilaštva u borbi protiv korupcije.

Tužilaštvo KS ima nadležnost, ali i obavezu prema građanima Kantona Sarajevo da se odlučno i efikasno bori protiv korupcije, te tu obavezu shvata ozbiljno.

Podsjećaju da je Tužilaštvo KS u 2019. godini podiglo 24 optužnice za koruptivna krivična djela, četiri optužnice za organizirani kriminal i 27 optužnica za privredni kriminal.

"Uprkos izazovima u funkcionisanju pravosudnih institucija u Kantonu Sarajevo usljed pandemije koronavirusa u 2020. godini, Tužilaštvo KS je podiglo 10 optužnica za koruptivna krivična djela, dvije optužnice za organizirani kriminal i 21 optužnicu za privredni kriminal. U 2020. godini donesene su 43 pravosnažne osuđujuće presude i jedna oslobađajuća u ovoj vrsti predmeta, od čega 17 presuda na kazne zatvora. Pravomoćno je oduzeta imovinska korist u iznosu od 14.405.850,18 KM", stoji u saopćenju.

Navode da su analizirali smo i preporuke Priebe izvještaja, te izvještaje drugih međunarodnih institucija, uključujući nedavne nalaze OSCE-ovog izvještaja o stanju u borbi protiv korupcije te izvukli nužne zaključke za unaprjeđenje rada.

"Svjesni smo da moramo unaprijediti naše interne procese i pojačati napore s ciljem jačanja odgovornosti, kvalitete i efikasnosti rada naših tužilaca. Zbog efikasnijih i kvalitetnijih istraga, u Tužilaštvu KS je formiran specijalizirani Odsjek za borbu protiv korupcije koji radi isključivo na ovim predmetima", navode.

Tužilaštvo KS pozdravlja napore Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, s kojim je u proteklom periodu znatno unaprijedilo saradnju s ciljem jačanja integriteta i odgovornosti javnih institucija. U 2020. godini saradnja je rezultirala u zajedničkom radu na više prijava, koja uključuje provjeru imovine i vjerodostojnost diploma imenovanih zvaničnika u Kantonu Sarajevo.

Tužilaštvo KS ističe dobru saradnju s MUP-om KS na otkrivanju krivičnih djela, uključujući i koruptivna krivična djela u redovima policije.

"Posebno ističemo pojačanu saradnju i sa Poreznom upravom FBiH, Finansijskom policijom FBiH i Uredom za reviziju FBiH, te kontinuiranu saradnju sa Federalnom upravom policije i Državnom agencijom za istrage i zaštitu.

U tom smislu, Tužilaštvo KS će u narednom periodu potpisati i detaljne protokole sa MUP-om KS, Poreznom upravom FBiH i Finansijskom policijom FBiH. Cilj ovih protokola je jačanje kapaciteta za provođenje proaktivnih istraga u borbi protiv korupcije na visokom nivou, kao i borbu protiv svih drugih oblika kriminala", saopćeno je.

Konkretne rezultate očekuju u narednom periodu. Timski rad Tužilaštva KS i policijskih agencija, kao i drugih nadležnih institucija, je nužan i potreban za kvalitetnu i efikasnu borbu protiv korupcije.

"Tužilaštvo KS želi također da se zahvali svim domaćim i međunarodnim partnerima, uključujući EU, ambasade SAD, Velike Britanije i Kraljevine Nizozemske, OSCE, USAID JACA, švicarsko-norveškom projektu koji provodi VSTV za svu pomoć i savjete, te se raduje budućoj saradnji usmjerenoj ka poboljšanju efikasnosti, kvaliteta i integriteta Tužilaštva KS. Ovim putem pozivamo građane da nastave prijavljivati korupciju, jer vaše informacije mogu biti od ključnog značaja za otkrivanje i sprečavanje korupcije", poručili su iz Tužilaštva.