Bez dovoljno dokaza
269

Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv Konakovića u predmetu "Pečat"

A. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo obustavilo je istragu protiv Elmedina Konakovića, zastupnika u Skupštini KS i predsjednika Naroda i pravde, u predmetu "Pečat". Riječ je o dešavanjima u vezi s izuzećem pečata u Skupštini Kantona Sarajevo u januaru ove godine kada je nova većina predvođena SDA započela proces preuzimanja vlasti u KS.

"Postupajući tužilac donio je odluku o obustavi istrage budući da nije bilo dovoljno dokaza o svijesti protivpravnosti djela. Na ovu odluku podnosilac prijave ima pravo žalbe u roku od osam dana od dana prijema obavijesti", kazala je za Klix.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

U obrazloženju odluke se navodi da je Konakoviću u prilog išao Zakon o pečatu KS, koji je u kritičnom periodu bio na snazi prema kojem o načinu čuvanja i upotrebi pečata Kantona odlučuje funkcioner koji rukovodi organom (član 15 zakona).

Inače, podnosilac prijave je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, koje je tada Kantonalnom tužilaštvu dostavilo operativni materijal u vezi s navedenim događajem.

Tadašanja vlast koju su činili NiP, Naša stranka, SDP i NLB, a nakon što su iz koalicije izašli DF i SBB, tokom niza događaja organiziranih u Skupštini KS smatrala je da je Mirza Čelik (SDA) nezakonito izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS, nakon čega je predsjedavajući Konaković naveo kako će čuvati pečat od mogućih zloupotreba.

Druga strana je, pak, Konakoviću spočitavala da je protivnopravno čuvao pečat kod sebe.