Korupcija i pranje novca
125

Tužilaštvo KS predložilo pritvor za Ibru Berila i još tri uhapšene osobe

A. Ku.
Ibro Berilo (Foto: N. G./Klix.ba)
Ibro Berilo (Foto: N. G./Klix.ba)
Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Ibri Berilu, Nađi Milišič, Adisu Mulaosmanoviću i Edini Džigal.
Kako su naveli iz Tužilaštva KS, pritvor im je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela dok je u odnosu na Berila i Milišić i zbog opasnosti da bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Peti osumnjičeni Nermin Demirović, bivši direktor Sarajevo šuma, koji još nije dostupan organima gonjenja s obzirom da se nalazi na putu van BiH.

Pet osoba se sumnjiči da su počinili krivična djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Berilo se sumnjiči da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.