Promocija u Lukavcu
786

Tuzlanski kanton dobio 59 novih policajaca, odgovor na formiranje rezervnog sastava u RS

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) od danas je bogatije za 59 novih policijskih službenika koji su svečano polaganje zakletve obavili u Lukavcu. Angažman novih policajaca između ostalog predstavlja i odgovor na formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.

Novih 59 kadeta u početnom činu policajca predstavljaju i mladu snagu za još veću sigurnost građana, a svi oni će na dužnost stupiti 1. jula ove godine.

"Novih 59 kadeta su svakako nova snaga i energija u sastavu Uprave policije MUP-a TK. Popunjavamo redovni sastav u cilju stvaranja što povoljnijeg stanja sigurnosti u Tuzlanskom kantonu. Od njih očekujemo da svoj posao obavljaju savjesno, odgovorno i profesionalno, a sve u cilju što bolje zaštite svih građana Tuzlanskog kantona, kao i njihove imovine", rekao je za Klix.ba ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić.

Popunjavanje redovnog sastava Uprave policije MUP-a TK, prema Topčagićevim riječima predstavlja i najbolji odgovor na stvaranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.

"Nakon ove 36. generacije kadeta već imamo novu od njih 80 koju smo u maju poslali na obuku u Policijsku akademiju u Sarajevu", dodao je Topčagić.

Među novim policijskim službenicima je i sedam kadetkinja. Tu je i Lejla Softić iz Tuzle koja je uspješno završila obuku te se nalazi među grupom najboljih kadeta.

"Imponuje mi što se nalazim u grupi od tri kadeta koji su imali najveći prosjek. U početku obuke je bilo naporno dok se nismo navikli na sve uslove. Za mene je ovo jedan odgovoran poziv i posao koji zahtijeva izuzetno veliku odgovornost. U ime svih kadeta odgovorno tvrdim da ćemo biti na usluzi narodu Bosne i Hercegovine, prije svega Tuzlanskog kantona", istakla je mlada policajka.

Policijski službenici u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH susreću se s brojnim izazovima, a trenutno se na prvom mjestu nalazi sve veći priliv migranata, zatim kriminalitet te stanje u saobraćaju koje u posljednje vrijeme nije baš na zadovoljavajućem nivou s obzirom na to da je došlo do povećanja broj smrtno stradalih osoba u saobraćajnim nesrećama.

"Upravi policije MUP-a TK nedostaje određeni broj policijskih službenika, a dolaskom nove generacije i njihovim stavljanjem na raspolaganje u organizacione jedinice u Tuzlanskom kantonu znatno će se poboljšati efikasnost rada i obavljanja policijskih poslova, posebno u pogledu obavljanja naše osnovne djelatnosti, a to je zaštita lične i imovinske sigurnosti svih naših građana", izjavio je za Klix.ba direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Novi policajci nedavno su završili osmomjesečno školovanje na Policijskoj akademiji FMUP-a u Sarajevu.