Od 21. novembra
74

Tuzlanski klinički centar bi zbog politike mogao prestati pružati usluge pacijentima

A. K.
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Nivo zdravstvene zaštite koji pruža Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli mogao bi prestati funkcionirati, ukoliko do 21. novembra Vlada FBiH i Vlada TK ne riješe osnivačko pitanje te ustanove. Taj datum je naložio Ustavni sud FBiH, svojom presudom koja je donesena na osnovu apelacije federalnog premijera Nermina Nikšića.

Ustavni sud Federacije BiH 21. maja ove godine je donio odluku po apelaciji federalnog premijera Nermina Nikšića, a koja se odnosi na privremeno imenovanje upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Presudom je naređeno da se u roku od šest mjeseci osnivači te zdravstvene ustanove moraju upisati u sudski registar.

Krajnji rok za to je 21. novembar ove godine, a presuda do danas nije implementirana. Da bi se to desilo, odnosno da bi se izvršio upis u sudski registar, neophodno je da Tuzlanski kanton i Federacija BiH usaglase ugovor, kojim će utvrditi upravljačka i vlasnička prava te finansijske obaveze prema tuzlanskom UKC-u.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić kaže da trenutno ne postoji nikakva komunikacija između kantona i federacije, naglasivši da sa višeg nivoa vlasti do danas nisu dobili nikakav odgovor na brojne upite i inicijative, koje su vodile do zajedničkog sastanka i razgovora.

"Razgovarao sam sa saradnicima o tome da trebamo napraviti još jedan talas inicijative jer rok za implementaciju presude Ustavnog suda se bliži. Mi smo uvijek zagovarali to da TK, bez obzira na to ko bio premijer, ministar i koja većina u Skupštini TK, mora imati mehanizam više u odlučivanju o UKC-u Tuzla, jer nama koji ovdje živimo je više stalo do tog kliničkog centra", ističe Halilagić.

Sve izvjesnije neimplementiranje presude

Kako vrijeme odmiče sve je izvjesnije da bi UKC Tuzla mogao prestati pružati zdravstvene usluge iz nivoa zdravstvene zaštite koja se nalazi u njegovom domenu. Do krajnjeg roka za upis u sudski registar ostalo je nešto malo više od mjesec dana, što je prilično kratak vremenski period za provođenje svih procedura.

Naime, osim pregovora predstavnika TK i FBiH o detaljima ugovora, potrebeno je izvršiti usaglašavanja na nivou entitetske i kantonalne vlade, a zatim Skupštine TK te oba doma Parlamenta FBiH.

"Radna grupa koju je formirala Skupština TK u više navrata je zasjedala i tražili smo od Ministarstva zdravstva i Vlade FBiH da se pristupi ugovoru o međusobnim pravima i obavezama i na tome je stalo. Ono što je novo je da je raspisan konkurs za izbor tri člana novog Upravnog odbora iz reda uposlenika i taj prijedlog je upućen u proceduru, odnosno ka Ministarstvu zdravstva TK i sada čekamo na aktivnosti Ministarstva zdravstva FBiH", navodi vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić.

Vrijedi kazati da svoj udio u UKC-u Tuzla, pored Tuzlanskog kantona ima i Federacija BiH. Na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, donesen je Statut u kojem se federalna i kantonalna vlada navode kao osnivači UKC-a Tuzla. Međusobna prava, obaveze i odgovornosti trebale su biti definisane ugovorom koji nikada nije potpisan.

Međutim, 2022. godine federalna vlada je konačno ušla u upravljačku strukturu te počela proces imenovanja upravnog i nadzornog odbora. U prošloj godini je ipak nastao problem, kada je bez konsultacija sa kantonom, federalna vlast smijenila stari i imenovala novi upravni odbor.

Zbog toga je u augustu prošle godine reagovala Skupština TK, koja je većinom glasova zastupnika povukla svoju saglasnost na Statut UKC-a Tuzla iz 2013. godine te je samovoljno ovlastila Vladu TK da na prijedlog Ministarstva zdravstva TK imenuje privremeni Upravni odbor ove zdravstvene ustanove.

Kantonalna skupština tada je usvojila i zaključke, u kojima se između ostalog navodi da to zakonodavno tijelo ne prihvata samovoljne akte o razrješenju i imenovanju Upravnog odbora UKC-a, koje je donijela Vlada FBiH i koje smatraju nezakonitim.

Također, kantonalni političari su od Vlade FBiH zatražili i pokretanje pregovora o sporazumu o vlasničkim pravima, kojim bi se definirala prava i obaveze vezane za UKC Tuzla. U konačnici, na augustovskoj sjednici Skupština TK je preuzela kontrolu nad UKC-om Tuzla te Vladu TK ovlastila da imenuje Upravni odbor.

S druge strane, premijer FBiH Nermin Nikšić početkom decembra prošle godine je podnio zahtjev Ustavnom sudu FBiH za rješavanje spora između Vlade Federacije i Vlade Tuzlanskog kantona, a vezano za imenovanje Upravnog odbora UKC-a Tuzla.

Jasna sudska odluka

Odlučujući o zahtjevu federalnog premijera, Ustavni sud FBiH je nakon javne rasprave donio presudu 21. maja ove godine, kojom se utvrđuje da je Vlada TK donošenjem Rješenja o privremenom imenovanju Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetsko klinički centar Tuzla povrijedila prava Vlade FBiH.

Prema odluci Ustavnog suda FBiH, rok za upis u sudski registar je šest mjeseci.

"U suprotnom, ukoliko ne postupe po ovom nalogu u zadanom roku, odnosno ne izvrše svoju ustavno-zakonsku obavezu, sva akta donesena od organa vlasti navedenih u tom stavu presude, u odnosu na ovu zdravstvenu ustanovu predstaju da se primjenjuju kako je definisano u stavu tri izreke presude", potcrtano je u presudi.

Imajući u vidu značaj ovog pitanja, Ustavni sud FBiH upozorio je da bi u slučaju neizvršenja presude, odgovornost za nemogućnost daljeg funkcionisanja ovog nivoa zdravstvene zaštite u TK proizvela nesagledive štetne posljedice po građane, i njihva prava na zdravstvenu zaštitu, ali i obrazovanje studenata u okviru ostanove.

U tom slučaju, kako je zaključeno u presudi, u cijelosti je odgovornost na organima i institucijama vlasti FBiH i TK, čija je ovo ustavna i zakonska obaveza.