Iznošenje "prljavog veša"
87

Tuzlanski SDP odgovorio na prozivke DF-a: Građanima da pojasne kako su ih oštetili za 6 miliona KM

A. K.
Aktuelni saziv Skupštine Tuzlanskog kantona (Foto: A. K./Klix.ba)
Aktuelni saziv Skupštine Tuzlanskog kantona (Foto: A. K./Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) Tuzlanskog kantona odgovorila je na proizvke Demokratske fronte (DF) odnosno teške optužbe koje su izrečene na njihov račun.
Kao što je poznato, iz DF-a su danas na teret SDP-u stavili finansijsku destabilizaciju najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH, ali su opozicionari uzvratili istom mjerom.

Kazavši da DF predstavlja lijevo krilo Živiničke desnice, iz SDP-a su kazali da je današnje saopćenje bezuspješan pokušaj obmane javnosti i prekrajanje nepobitnih činjenica.

"Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla i delegati SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH su bili ključan faktor za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda čime je ispravljena decenijska nepravda prema građanima Tuzlanskog kantona koju ste upravo vi iz DF-a zajedno sa vašom maticom (SDA) kreirali i godinama štitili", kazali su iz SDP-a.

U saopćenju DF-a, kako navode iz SDP-a, sadržani su neograničena površnost, bezbroj dezinformacija i mizeran nivo kulture političkog dijaloga.

"Podsjećamo vas da je upravo sindikat tražio isplatu jednokratne novčane pomoći za sve uposlenike koji platu primaju iz budžeta TK i to na preporuku, i u skladu sa Odlukom Vlade FBiH koju ste vi imenovali i u kojoj učestvujete. U budžetu TK postoje novčana sredstava za ovu namjenu, o tome su i aktuelni ministri Vlade TK u hodnicima skupštine, jasno komentarisali da sredstava 'ima sasvim dovoljno da se pomoć još danas isplati'", navode iz SDP-a.

Kako kažu, opterećeni gubitkom političkog identiteta, sujetni i ojačani preletačima, onima u DF-u jedini stvarni razlog besmislenog saopćenja i frustracije je činjenica što inicijativu nisu oni uputili.

"Kako otvorismo temu o budžetu TK, podsjećamo javnost da ste u toku kampanje izmijenili Zakon o šumama (isključivo za korist pojedinca), a da ste istim oštetili budžet Tuzlanskog kantona za šest miliona KM na godišnjem nivou", tvrde iz SDP-a.

Iz SDP-a su pozivali članove DF-a da upoznaju javnost sa stvarnim rezultatima novih pedagoških standarda u školama i iznesu informaciju ko su 120 novih uposlenika, takozvanih administrativnih i pomoćnih radnika u osnovnim i srednjim školama i koliko budžet TK košta ta njihova, kako su dodali "predizborna glasačka fabrika".