Visok skoro pet metara
276

U Banjoj Luci počelo postavljanje spomenika kralju Tvrtku

A. Ku.
U Banjoj Luci je počelo postavljanje spomenika prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću koji se nalazi u sklopu novog gradskog parka.
Grad Banja Luka je početkom marta raspisao poziv za javnu nabavku za izgradnju spomenika. Za tu namjenu je izdvojeno 427.350 KM.

Spomenik bi trebalo da bude visok 4,8 metara, a bit će izrađen od bronze.

Spomenik kralju Tvrtku postavljen je i u Sarajevu, a nalazi se preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Inicijativa za njegovo postavljanje u Banjoj Luci je uslijedila upravo nakon postavljanja u glavnom gradu BiH, kada je Stanivuković kazao da će on "ispraviti nepravdu koju je Sarajevo učinilo".

Stanivuković smatra da je kralj Tvrtko prisvojen te da je riječ o srednjovjekovnom srpskom vladaru i optužuje gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić i njene saradnike da prave grubi završetak historije kako bi "popunili historijske rupe svog naroda i skupljali dnevno-političke poene dirajući samu srž kralja Tvrtka, njegovu borbu i vladavinu".

Kralj Tvrtko I Kotromanić je posljednji bosanski ban, koji je s tom titulom vladao od 1353. do 1377, a zatim prvi bosanski kralj koji je okrunjen 1377. i vladao do 1391. godine.