Za ostavku i SNSD i SDA
16

U Bratuncu referendum za smjenu načelnika, mnogi su pozvali građane da glasaju za opoziv

N. V.
Načelnik Bratunca Srđan Rankić (Foto: SRNA)
Načelnik Bratunca Srđan Rankić (Foto: SRNA)
U Bratuncu se danas glasa za opoziv načelnika općine Srđana Rankića koji je kao nezavisni kandidat na lokalnim izborima pobijedio dvadesetogodišnjeg SNSD-ovog načelnika. Na referendum su tako pozvali SNSD, ali i SDA, koja ističe da Rankićeva politika prema Bošnjacima nije bila dobra.

Skupština Bratunca je 7. jula, glasovima 19 prisutnih od ukupno 25 odbornika, donijela odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika ove lokalne zajednice.

Kao razlozi za opoziv navedeni su potpuni izostanak saradnje načelnika sa Skupštinom Bratunca, veliko povećanje dugova i neizmirenih obaveza opštine u posljednjih nekoliko mjeseci, nezakonito zapošljavanje, neizvršenje predizbornih obećanja i projekata čija je realizacija bila u toku prije 18 mjeseci kada je Rankić preuzeo dužnost.

SDA je u saopćenju u kojem poziva na glasanje za opoziv navela da su brojni razlozi zašto Bošnjaci trebaju glasati za Rankićev odlazak. Nabrojali su nekoliko razloga među kojima su, između ostalog, protjerivanje Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti, diskriminaciju Bošnjaka pri zapošljavanju, uzurpaciju vakufske imovine, skrnavljenje mjesta počinjenja genocida, provociranje žrtava genocida.

Među onima koji su pozvali na njegov opoziv su i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čiji je Rankić ranije bio visokopozicioniran član. Protiv njegovog mandata su i Ujedinjena Srpska, ali i DNS.

Sva biračka mjesta u Bratuncu, na kojima se danas glasa na referendumu o opozivu načelnika općine Srđana Rankića, otvorena su na vrijeme, potvrđeno je Srni iz Općinske izborne komisije. Za sprovođenje je iz budžeta općine izdvojeno 90.000 KM.

Pravo glasa ima 18.886 građana, koji će moći da se izjasne na 32 redovna biračka mjesta do 19:00 sati večeras. Od 18.886 registrovanih birača njih 14.947 je na redovnom biračkom mjestu, 784 su osobe koje glasaju u odsustvu te 3.155 glasača putem pošte. Registrovan je i jedan mobilni tim.

Nešto ranije ove godine je opozvan SNSD-ov načelnik u Višegradu Mladen Đurević pa se ovo može smatrati i kao svojevrsna osveta Dodika opoziciji koja je insistirala na Đurevićevom opozivu. Međutim, također građani i brojna udruženja nisu zadovoljna radom Rankića kao načelnika stoga se očekuje da će referendum biti pozitivan po SNSD.