Čestitke prosvjetarima
127

U Brezi obilježen Svjetski dan učitelja koji rade najplemenitije poslove u zajednici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Osnovna škola "Safvet-beg Bašagić" u Brezi bila je domaćin centralnog obilježavanja Svjetskog dana učitelja u Zeničko-dobojskom kantonu, a prisutnim prosvjetnim radnicima obratio se ministar obrazovanja Spahija Kozlić koji je kazao da rade najplemenitiji posao u zajednici.

Čestitke prosvjetnim radnicima uputio je premijer po ovlaštenju i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, odajući im priznanje za sve što su činili i čine tokom pandemije virusa korona, iznalazeći, kako je rekao, različite modele savladavanja gradiva uprkos ograničenim resursima kojima raspolažu.

"Vi radite ono što je najplemenitije i najodgovornije u zajednici, a to je voditi djecu pravim putem", kazao je Kozlić te naglasio da je zajednička zadaća svih njih uključenih u obrazovanje odgovoriti na izazove u društvu i prilagoditi obrazovni sistem vremenu u kojem žive.

Iskazao je nadu da će kurikularna reforma ići u pravcu popravke funkcionalnog znanja i olakšanja izvođenja nastave.

"U narednom periodu trebamo daleko više ulagati u odgoj, zbog prostora koji se zove internet stvarnost, a školu pretvoriti iz prostora obaveze u mjesto htijenja, volje i želje za znanjem", dodao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić.

Naglasio je da je ovaj saziv Vlade ZDK-a uložio najviše sredstava u obnovu školskih objekata, kroz projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona KM putem kojeg se ove i naredne godine obnavlja 30 škola, ali i druge projekte. Sredinom ovog mjeseca počinju radovi na utopljavanju i ove osnovne škole u Brezi.

"Plan Vlade je da do kraja mandata obnovi najmanje 60 škola. Na taj način ćemo popraviti infrastrukturni segment, a istovremeno vodimo računa o materijalnom položaju zapolenih u obrazovanju. Povećali smo plaće i na tome nećemo stati, nego ćemo tražiti prostora za novi iskorak u dogovoru sa prosvjetnim sindikatima", rekao je Kozlić.

Vlada i resorno ministarstvo, dodao je, radit će i na tome da se posveti više prostora djeci sa poteškoćama, kroz nove normative i standarde koji će omogućiti prisutniji angažman asistenata.

Zvanicama su se obratili direktorica OŠ "Safvet-beg Bašagić" Mersiha Šehić, predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Šaban Bubalo te načelnik Općine Breza Vedad Jusić, a učenici su priredili prigodan kuturno-zabavni program.