Nesuđeni info centar
103

U centru Sarajeva počela demontaža kioska koji je koštao 250.000 KM

B. R.
Počela demontaža kioska, koji je koštao 250.000 KM, u centru Sarajeva (Foto: Općina Stari Grad)
Počela demontaža kioska, koji je koštao 250.000 KM, u centru Sarajeva (Foto: Općina Stari Grad)
U općini Stari Grad Sarajevo jutros je počelo uklanjanje, kako je navela lokalna vlast, bespravno postavljene montažno-demontažne građevine, čiji je investitor Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Kako su saopćili, riječ je o demontaži kojom se nastoji maksimalno sačuvati konstrukcija i deponuje se na adekvatnu lokaciju, gdje će biti fizički zaštićena od eventualnih oštećenja.

Kantonalnoj Turističkoj zajednici, kao investitoru, dali su rok od godinu za preuzimanje građevine. Građevina nije korištena tri godine i, kako je naglašeno, isteklo joj je odobrenje o privremenom postavljanju izdato od nadležne općinske službe.

Tvrde da Turistička zajednica nije podnijela novi zahtjev za postavljanje te da je urbanističko-građevinski inspektor, u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, Zakonom o inspekciji i Odlukom o postavljanju privremenih građevina donio rješenje o uklanjanju.

Turistička zajednica je, kako je istaknuto, u prethodnom periodu u dva navrata tražila produženje roka obećavajući da će građevina biti stavljena u funkciju.

Kao prvi rok naveli su 4. septembar ove godine, da bi na njihovo insistiranje i obećanja da aktivno rade na iznalaženju rješenja, načelnik Ibrahim Hadžibajrić (NES) produžio rok za još deset dana. Po isteku tog roka, traženo je, kako je saopćeno, novo produženje za još deset dana te im se izašlo ususret i rok je produžen do 31. oktobra.

Potcrtali su da Turistička zajednica nije ispoštovala nijedan postavljeni rok ni dogovor.

Urbanističko-građevinski inspektor je 1. novembra u ponovnom postupku donio rješenje kojim se Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo nalaže da odmah po prijemu rješenja ukloni građevinu namijenjenu za turistički info centar, a 3. novembra je donesen zaključak o dozvoli izvršenja rješenja. Ostavljen je rok od 24 sata.

Kako investitor nije postupio prema rješenju, građevina se danas uklanja prinudim putem, saopćili su iz Općine Stari Grad. Podsjećamo, ovaj kiosk koštao je 250.000 KM.