Po prvi put
210

U češkom Parlamentu održana komemoracija za Srebrenicu

A. Ku.
U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine (BiH) u Pragu i čeških parlamentaraca danas je održana komemoracija za Srebrenicu u Parlamentu Češke Republike.

Ovo je prvi put da se komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici održala u Parlamentu Češke Republike, a nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u maju 2024. usvojila Rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. jula proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Prisutnima se na samom početku komemoracije obratila ambasadorica BiH Martina Mlinarević koja je govorila o značenju Rezolucije za BiH, za kulturu sjećanja, negiranje genocida, iskazavši zahvalnost češkim partnerima na podršci u organiziranju ovog važnog događaja.

Uime češkog Parlamenta govor je održao zastupnik Jan Hoffman, koji je istaknuo da je iznimno ponosan da se komemoracija održava u historijskoj dvorani u kojoj su se odigrale neke od najvažnijih dešavanja u češkoj političkoj prošlosti.

Zastupnik Hofmann pričao je o teškim danima jula 1995. godine, kad je u srebreničkom genocidu ubijeno oko 8.372 muškaraca i dječaka i ponovio češku opredjeljenost izgradnji mira u BiH, ali i na području cijelog Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta češke vanjske politike.

Ministar za europske integracije Češke Republike Martin Dvořak emotivno je govorio o srebreničkom genocidu, kao jedan od istinskih prijatelja BiH.

"Teško mi je govoriti nakon odgledanih videa koji svjedoče o najstrašnijim zločinima. Ovaj genocid je duboki ožiljak na području koje je već mnogo ranjeno drugim ranama. Tokom mojih posjeta svjedočio sam tom bolu, ali i nevjerovatnom otporu i snazi ljudi tamo, njihovoj snazi za uspostavljanjem trajnog mira. Iskreno vjerujem da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da će ta integracija u EU pomoći i pridonijeti pomirenju, mirnom suživotu i prosperitetu cijele regije", rekao je između ostalog ministar Dvořak, a prisutne je pozdravioi zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike Jan Hofmann.

Počasni gost bio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagic koji je u svom obraćanju putem videolinka istaknuo historijske veze naroda Češke i BiH, podsjećajući na češke heroje otpora koji su upisani u njihovu kolektivnu memoriju, kao i predsjednika Havela, osvjedočenog prijatelja BiH, Što je izazvalo veliki pljesak prisutnih.

"Danas, kada obilježavamo komemoraciju za Srebrenicu, moramo osvijestiti i zajedničke prijetnje sa kojima se naša društva suočavaju. U eri obilježenoj oživljavanjem ekstremnih ideologija, ksenofobija i erozija demokratskih principa, kako češki tako i bosanski narodi su pozvani da se jedinstveno suprotstave ovim opasnostima. Lekcija o Srebrenici nas uči o katastrofalnim posljedicama mržnje i podjela. Moramo biti budni u zaštiti ljudskih prava, njegovanju tolerancije i osiguravanju da se užasi prošlosti nikada ne ponove. Sjećanje na Srebrenicu nas tjera da djelujemo. To je oštar podsjetnik na posljedice nečinjenja i moralni imperativ da se intervenira protiv zločina protiv čovječanstva. Moramo težiti izgradnji društava u kojima prevladava pravda, gdje je dostojanstvo svakog pojedinca iznad svega i gdje se zacjeljuju rane prošlosti kroz pomirenje i istinu", dio je govora Emira Suljagica pred Parlamentom Češke Republike.

"Srebrenički inferno" izvela je pijanistica i profesorica glazbe Aida Mujačić, Tuzlanka s praškom adresom.

Iz ambasade BiH u Pragu ističu da su uistinu ponosni što su komemoraciji uz visoke zvanice prisustvovali i veterani češke vojske koji su devedesetih služili u BiH, a koji našu domovinu nose tako blisko u srcu i stalno joj se vraćaju kroz godišnja putovanja.

Podsjetimo, na inicijativu naše ambasade prije dvije godine osnovana je i prva Inter-parlamentarna grupa prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Češke Republike, a današnji događaj u češkom Parlamentu potvrda je odličnih bilateralnih odnosa dviju zemalja.