Pred državnim sudom
100

U Crnoj Gori podignuta optužnica protiv bivšeg policajca zbog ratnih zločina u Hadžićima 1992. godine

S. Š.
Zoran Gašović
Zoran Gašović
Državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv policijskog službenika Zorana Gašovića zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Hadžića u Bosni i Hercegovini 1992. godine.
Kako se navodi u zvaničnom saopćenju tužilaštva, Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenog Z.G., policijskog službenika, zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

Riječ je o Zoranu Gašoviću.

Iz dokaza prikupljenih u istrazi, koja je prethodila podizanju optužnice, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba, za vrijeme rata u BiH, u periodu od početka maja do sredine decembra 1992. godine, na području Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Hadžići postupao protivno međunarodnim odredbama.

Naime, Gašović je optužen jer se tereti da je kršio pravila međunarodnog prava, u okviru šireg i sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica i druge slične nehumane postupke, kojima su im prouzrokovane teške patnje i ozbiljno ugrožavano zdravlje, saopćilo je tužilaštvo.

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor, a podsjetit ćemo, Gašović je uhapšen u decembru 2023. godine u Nikšiću.

Inače, Tužilaštvo KS je decembra 2022. podiglo optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag, koje terete za ratni zločin počinjen polovinom juna 1992. godine, također na području Hadžića.

Zbog ratne zločine počinjene u Hadžićima Sud BiH je 2009. godine osudio Rada Veselinovića na sedam i po godina zatvora. Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice, s obzirom da je Veselinović priznao zločine koji su mu se stavljati na teret.