Centar i Stari Grad
101

U dijelovima Sarajeva od večeras kreće dezinsekcija, cilj eliminacija žohara na kritičnim tačkama

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo saopćio je kako će u narednim danima sprovesti dezinsekciju na području općina Centar i Stari Grad, a sve uslijed najezde žohara u ovim dijelovima Sarajeva.
Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravstva KS, dezinsekcija će se provesti u noćima od 19. do 22. juna na mjestima gdje je najezda žohara prisutna, prvenstveno na području od Vijećnice do Koševskog potoka.

Dezinsekciju će provoditi stručni timovi JU Zavod za javno zdravstvo KS u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, kada je frekvencija kretanja stanovništva i turista minimalna.

"Izvršit će se detaljna dezinsekcija propisnim sredstvima navedenih javnih prostora, s tim da će se obratiti posebna pažnja na 'kritične tačke', odnosno mjesta na kojima je primjećeno veće prisustvo žohara. Šest dana nakon prve faze, izvršit će se provjera i kontrola lokacija s potencijalnim korektivnim mjerama. Nakon tri sedmice provest će se i faza II, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana", saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U posljednih nekoliko sedmica, stanari brojnih sarajevskih ulica požalili su se na sve veće prisustvo žohara u blizini zgrada, a jedan od posljednjih primjera je i onaj iz ulica Mula Mustafe Bašeskije gdje su stanari izrazili bojazan da bi se situacija mogla i pogoršati.

"Žohari su posvuda. Špricamo raznim sredstvima, ali to nije dovoljno jer se oni neprestano vraćaju s ulice. Molimo nadležne da odmah poduzmu dezinsekciju prije nego što situacija eskalira u katastrofu", kazala nam je prije nekoliko dana stanarka.