Hitna mjera
65

U helikopteru koji je pao u jezero nalazi se 400 litara goriva, naloženo postavljanje barijera

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon pada helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Jablaničko jezero Federalni vodni inspektor poduzeo je preventivne mjere.

Po dojavi o padu helikoptera Oružanih snaga BiH u Jablaničko jezero, na lice mjesta je upućen federalni vodni inspektor s ciljem poduzimanja mjera za sprečavanje potencijalnog onečišćenja uslijed curenja goriva.

"Naime, u helikopteru se prema izjavama odgovornih lica nalazi oko 400 litara goriva, zbog čega je federalni vodni inspektor, uz saglasnost postupajućeg tužioca, usmeno naložio hitno postavljanje barijera na vodi kako bi se blagovremeno zaustavilo i saniralo eventualno izlijevanje goriva za vrijeme izvlačenja helikoptera", poručuju iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Na kraju su zaželjeli oporavak povrijeđenom članu posade helikoptera OS BiH.

Podsjećamo, helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tipa UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane danas u 11 sati pao je u Jablaničko jezero.

U njemu se nalazila četveročlana posada u sastavu pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja.

Jedan član posade je povrijeđen i njemu je pomoć ukazana u hitnoj pomoći u Konjicu.