Uoči početka sastanka
19

U iščekivanju pozitivnog svjetla: Šta piše u nacrtu zaključaka Evropskog vijeća za BiH

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Časopis Politico je objavio novi nacrt zaključaka Evropskog vijeća u kojem je nešto izmijenjen dio koji se tiče otvaranja pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

U objavljenom novom nacrtu piše da Evropsko vijeće poziva da se s BiH otvore pregovori, ali uz napomenu da se pregovarački okvir usvoji tek nakon što se poduzmu svi relevantni koraci iz preporuke Evropske komisije. Radi se o 14 prioriteta koji su prvobitno bili uslov za otvaranje pregovora.

"Nadovezujući se na preporuku Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropsko vijeće odlučuje da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Evropsko vijeće poziva Vijeće da usvoji pregovarački okvir nakon što se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022", stoji u novom objavljenom nacrtu zaključaka.

Podsjećamo, sinoć je Parlament Nizozemske dao zeleno svjetlo i ove države za otvaranje pregovora, ali je i naglašeno da za dobijanje datuma pregovora moraju biti ispunjeni svi ranije navedeni uslovi.

Premijer država članica Evropske unije počeli su oko 12 sati da pristižu na sastanak, a konačna odluka se očekuje u toku dana. U Briselu boravi i bosanskohercegovačka delegacija predvođena ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, a tu su i ministar Edin Forto i državna zastupnica Sabina Ćudić.