Po prvi put u BiH
87

U Kantonalnoj bolnici Zenica izvedena prva laparoskopska histerektomija sa adneksetomijom

E. M.
Foto: Kantonalna bolnica Zenica
Foto: Kantonalna bolnica Zenica
U Kantonalnoj bolnici Zenica danas je izvedeno po prvi put u Bosni i Hercegovini, ali i u ovoj zdravstvenoj ustanovi, laparoskopsko uklanjanje maternice i jajnika, što je velika prednost za ovu ustanovu, a na prvom mjestu i za pacijenticu.

Hirurški tim činili su dr. Tarik Zulović, dr. Rasim Iriškić, dr. Faris Kazić te anesteziološki tim na čelu sa doktoricom Edinom Spahić, dok je instrumentarka bila Zehra Vrana.

Ovo je još jedan zdravstveni segment u kojem je Kantonalna bolnica Zenica pomjerila svoje granice ne samo na nivou kantona već i Bosne i Hercegovine.

Laparoskopska histerektomija sa adneksetomijom predstavlja uklanjanjae maternice i jajnika sa jajovodima, a radi se prilikom dijagnosticiranaj tumora ženskog spolnog organa.

Ovaj zahvat se izvodi na način da se ne prave veliki rezovi već, jedva primjetna dva otvora od nekoliko milimetara kako bi se laparoskopska aparatura mogla ubaciti do mjesta sa kojeg se uklanjaju organi.

Doktor Zulović je kazao da je ponosan na tim koji je bio dio ovog malog historijskog događaja za Kantonalnu bonicu Zenica te da je najveća prednost ovog načina zahvata taj da traje oko 90 minuta te da pacijentica već sutradan bude puštena na kućno liječenje.