Nakon poplava i odrona
22

U Konjicu utrka s vremenom: Uspostavlja se alternativni prijelaz, šteta puta iznosi 60 miliona KM

I. Sa.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U Konjicu se trenutno upostavlja alternativni prijelaz preko rijeke Neretvice na lokaciji Lukšijski most, što je za Klix.ba potvrdio gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

"S obzirom da je regionalni put uništen u području Neretvice, koji je žila kucavica za stanovnike jer se sva sela naslanjaju na taj regionalni put, mi smo kao Gradski štab uradili alternativne puteve koji idu preko planine. Sutra, u slučaju kiše i snijega ako se ne uradi regionalni put, imat ćemo opet problem sa pristupom naseljenim mjestima", naveo je on.

Upućen je apel nadležnim da se što hitnije krene u rekonstrukciju regionalnog puta, dok se uporedo radi na uspostavljanju komunikacije prema tom putu.

Dio toga jeste upravo gradnja ovog mosta koji će uvezati nekoliko sela. Preliminarna procjena štete Regionalnog puta R437 Ostrožac - Fojnica, koju smo dobili od nadležnog kantonalnog ministarstva, iznosi više od 60 miliona KM.

Bageri će uporedo popraviti i sanirati klizište i prelaze preko Neretvice kako bi se deblokiralo svako selo.

"Gradski štab nastoji, sa onima koji su nam institucionalno pritekli upomoć, da omogući lakši i brži pristup naseljenim mjestima, ali ako se ne uspostavi regionala, imat ćemo problem", podvukao je Ćatić.

Treba se nastaviti uspostavljanje adaptacija puta od Parsovića prema Dusini i svi nadležni, bez obzira na nivo vlasti, imaju isti cilj, a to je pomoć ljudima koji žive na ovom području.

"Želimo obezbijediti ljudima da mogu doći do svojih domova i da imaju komunikaciju jer je ovdje utrka s vremenom", dodao je on.

U Bosni i Hercegovini su pronađena tijela 27 žrtava poplava. Radi se o 19 osoba iz Jablanice, pet iz Konjica, dok su tri osobe preminule na području Fojnice.

Jučer je i u Konjicu pronađeno beživotno tijelo posljednje žrtve za kojom se tragalo.

Obilne padavine pogodile su u noći s 3. na 4. oktobar sjevernu Hercegovinu i centralnu Bosnu te izazvale bujice i poplave.

Kiša je aktivirala brojna klizišta, a najteža situacija bila je u Donjoj Jablanici na jugu zemlje.