Brojna otvorena pitanja
81

U Mostaru sastanak na kojem će partneri iz državne koalicije pokušati izgladiti odnose

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na nivou Bosne i Hercegovine bit će održan danas u Domu HDZ-a BiH s početkom u 14 sati.

Prije toga će HDZ održati sjednicu predsjedništva stranke, a nakon sastanka državne koalicije planirane su izjave za medije s početkom u 15:30 sati.

Dolazak u Mostar su potvrdili političari iz Republike Srpske i predstavnici Trojke. Posljednji sastanak su održali 13. maja i tada ništa nije dogovoreno, a odnosi unutar koalicije su i dalje vrlo napeti zbog poteza Milorada Dodika nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Domaćin sastanka Dragan Čović je rekao da će prvo morati vidjeti postoji li i dalje koalicija pa tek onda razmatrati otvorena pitanja.

Jedno od najhitnijih otvorenih pitanja, koje treba biti riješeno, je usvajanje budžeta za 2024. godinu. Nacrt budžeta stoji u Ministarstvu finansija (Srđan Amidžić - SNSD) i uslovljen je dogovorom o raspodjeli novca na računu UIO BiH, što zahtijeva Dodik. Tom zahtjevu se usprotivio federalni ministar finansija Toni Kraljević, koji kaže da je prijedlogom raspodjele oštećena FBiH.

Veliki problem kod ovog pitanja je što bez usvojenog budžeta za 2024. godinu ne možemo dobiti planirali novac od EU za brojne projekte.

Osim ovog, neka od otvorenih pitanja su Dodikovo insistiranje na mirnom razdruživanju s FBiH, za šta je, kako tvrdi, već sačinio dokument. Taj dokument će pak prvo biti usvojen u Vladi RS-a i NSRS-u nakon čega će ga ponuditi partnerima iz Federacije BiH.

Zatim je potreban dogovor o nacrtu zakona o sudu kako bi nastavili koračati ka procesu pregovaranja s EU. SNSD insistira i na izmjeni zakona za izbor sudija u Ustavni sud BiH, a jedna od najvećih tačaka spoticanja u dogovorima su južna i istočna interkonekcija.