Heliodrom
82

U Mostaru se uređuje vojni muzej HVO-a, bivši logoraši ogorčeni: Ta je zgrada naše mučilište

G. Š.
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
U Mostaru su počeli radovi na obnovi zgrade Vojnog muzeja 1. Pješačke pukovnije OS BiH u vojarni '"Stanislav Baja Kraljević" na mostarskom Heliodromu, što je izazvalo oštre reakcije Udruženja logoraša Mostar koji poručuju da je to mjesto njihovog mučilišta.

"Logoraši grada Mostara i svi logoraši Bosne i Hercegovine koji su prošli pakao 'Heliodroma' kampa za zaštitu kako to vole reći sljedbenici zločinačke tvorevine 'HRHB' su iznenađeni da se Ministarstvo odbrane usudilo da finansira Muzej HVO-a u zgradi 'Centralnog zatvora' kojem već godinama nedaju pristup sljedbenici politike presuđene u Hagu. Ali kako kažu dolaskom novih vjetrova došlo je i do vjetra koji nas treba natjerati da zaboravimo sve što nam je učinjeno u tom mučilištu svih koji se nisu izjašnjavali pripadnošću jednom narodu i svih onih čija je jedina želja bila i ostala jedinstvena Bosna i Hercegovina, zajednica svih njenih naroda i onih koji u njoj žive. Neko je uzeo sebi za pravo da aminuje trošenje novca poreznih obveznika i novca tih isti koji su prošli logore kako bi finansirao pokušaj brisanja historije i sakrivanja zločina počinjenih zarad jedne fašističke ideje", naveli su iz Udruženja logoraša Mostar.

Pokušaj mijenjanja historije

Kako ističu, "godinama je pokušaj u HNK da se ovakvim i sličnim aktivnostima objekti koji su korišteni za mučenje i zatvaranje građana Mostara i Hercegovine pokuša mijenjati historija".

"Svi ti koji misle da će uspjeti u tome mnogo se varaju jer mi nikada nećemo odustati od obilježavanja mjesta stradanja svih građana Mostara i Bosne i Hercegovine. Uzalud vam trud svirači jer pravljenjem Muzeja stradanja na mjestu zločina ste učinili baš ono što je u korijenu svakog zločina, a to je da se vraća na mjesto zločina, pa tako i HVO koji je provodio zločine nad logorašima samo zato sto su bili Bošnjaci ili su voljeli svoju državu i bili su pripadnici drugih naroda i ostalih", navode iz Udruženja logoraša Mostar.

Poručili su da će uprkos dosadašnjim sprječavanjima, Udruženje logoraša Mostar u saradnji sa Savezom udruženja logoraša HNK 19.3.2023. godine u 10 sati, na prostoru Heliodroma obilježiti 29-tu godišnjicu početka raspuštanja logora gdje će se, "položiti cvijeće za sve poginule u logoru Heliodrom i svim drugim kazamatima tzv.HRHB", te su pozvali sve logoraše da im se pridruže.

Udruženje logoraša Mostar je posebno ogorčeno što su Heliodrom predstavnici Ministarstva odbrane BiH, koje financira obnovu tog objekta, posjetili uoči Dana Nezavisnosti BiH.

Posjet delegacije OS BiH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić posjetili su jučer, 27. februara kasarnu "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru, gdje ih je primio komandant 1. pješadijskog puka OS BiH brigadir Martin Pažin.

Glavna tema sastanka bila je upoznavanje s misijom i aktivnostima puka, s posebnim osvrtom na početak radova obnove zgrade Vojnog muzeja 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru.

Prilikom obilaska radova zamjenik ministra odbrane Slaven Galić je kazao, kako je vojni muzej garancija da će se o historijskoj ulozi i značaju jedinica Hrvatskog vijeća odbrane nastaviti govoriti i prenositi budućim generacijama.

"Ministarstvo odbrane će u iduće tri godine uložiti 540 hiljada KM za ovaj vojni muzej i to po 180 hiljada KM za svaku godinu, naravno, ista sredstva bit će na raspolaganju i za druge dvije pukovnije OS BiH", rekao je Galić.

Inače, formiranjem jedinstvenih Oružanih snaga BiH 2005. utemeljena je 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH, koja baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno naslijeđe HVO-a i hrvatskog naroda. Pukovnija je smještena u Vojarni Stanislava Baje Kraljevića na mostarskom Heliodromu u naselju Rodoč, te je većinom ustupljena na korištenje Sveučilištu u Mostaru.