Elektroprivreda BiH
44

U nekim poslovnicama BH Pošte plaćanje računa za struju bez provizije, počinje digitalna reforma plaćanja

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
JP Elektroprivreda BiH započinje aktivnosti u okviru digitalne transformacije poslovanja, uključujući i reformu sistema naplate računa za električnu energiju.

U tom smislu, provodi se postepena obustava gotovinskog plaćanja naplate na šalterima Elektrodistribucije, s ciljem potpune obustave u naredne dvije godine.

"Ipak, vodeći računa o kupcima koji još uvijek nisu spremni za elektronsku komunikaciju i plaćanja, u svim mjestima gdje je rad naplatnih šaltera obustavljen, omogućeno je plaćanje bez provizije u lokalnim poslovnicama BH Pošte i ta praksa će se nastaviti i u narednom periodu. Troškove provizije plaćanja u BH Pošti, umjesto kupaca preuzima Elektroprivreda BiH, čime pruža zaštitu kupcima koji nisu u mogućnosti pristupiti elektronskoj naplati. Detaljne informacije o lokacijama u kojima je plaćanje moguće izvršiti na šalterima BH Pošte, a bez provizije, dostupne su na portalu Elektroprivrede BiH", navodi se u saopštenju.

Međutim, za one osobe koje preferiraju elektronsku komunikaciju, putem web stranice www.epbih.ba pruža se mogućnost pregleda računa, pregleda potrošnje, registracija na e-usluge poput elektronske dostave računa (e-račun), SMS uvid u stanje računa, te obavještenja o planskim isključenjima.

Iz ovog javnog preduzeća navodi se da će proces digitalne transformacije omogućiti lakši, brži i jednostavniji način plaćanja računa, uz manje troškove.

U saradnji sa pojedinim komercijalnim bankama omogućeno je e-plaćanje, a u narednom periodu očekuje se i aktiviranje usluge bezgotovinskog plaćanje putem mobilnih aplikacija HuHu i OPA, o čemu će kupci biti blagovremeno obavješteni.