Približili stavove
70

U petak pada odluka o formiranju Vlade HNK nakon današnjeg sastanka HDZ-a i SDA

G. Š.
U Mostaru su se danas sastali predstavnici HDZ i SDA iz Hercegovačko-neretvanskog kantona te nakon niza neformalnih i razgovora u prostorijama Skupštine zvanično pregovarali o formiranju vlasti u tom kantonu te se približili konačnoj odluci.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA u HNK Edin Mušić je naglasio kako je ovo nastavak razgovora koji su se dešavali u prethodnom periodu, te da su se složili kako je SDA druga stranka po broju osvojenih glasova u HNK s 20 hiljada glasova, poslije HDZ-a koji je imao 33.500 glasova.

Edin Mušić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Edin Mušić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"S druge strane s obzirom na strukturu vlasti Federacije BiH gdje se model vlasti definiše po jednom etničkom modelu kazali smo također da sa sedam mandata koliko je osvojila SDA u HNK mi imamo potpuni legitimitet u smislu definisanja tih odnosa. Jer to je jedna od tema na kojoj HNS insistira već duže vrijeme, po nama i s pravom. Iskazali smo jedno zadovoljstvo dosadašnjim radom u ovih proteklih osam godina Vlade HNK i funkcionisanja Skupštine i na taj način smo razgovarali tome kako da i u narednom periodu pokušamo ostvariti jednu zajedničku saradnju na cjelokupnom tom radu, kako u zakonodavnom tijelu u ovoj Skupštini tako i u Vladi HNK", kazao je Mušić.

Ističe da su postigli izvjestan napredak poslije dilema koje su od jučer imali pojavom DF-a u boku sa SDP-om i NiP-om u razgovoru sa HDZ-om, što je nametnulo pitanje jesu li oba zastupnika DF-a u drugoj grupaciji.

"U svako slučaju SDA je zaisntersovana i dalje za funkcionisanje vlasti u ovom kantonu kako na zakonodavnom, tako i na izvršnom i to će se posmatrati do nekog našeg narednog sastanka kojeg ćemo uskoro imati kao jedna cjelina. Mislim, da po ovom modelu saradnje dva specifična kantona Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog da su oni jednostavno najtipičnija slika stanja odnosa i etničkih i političkih i svih drugih", rekao je lider SDA u HNK. Očekujući da se tom tragu pokuša iznaći dogovor.

Stjepan Bošković (Foto: G. Š./Klix.ba)
Stjepan Bošković (Foto: G. Š./Klix.ba)

Lider KO HDZ-a BiH Stjepan Bošković koji ima kontrolni paket za formiranje vlasti sa 11 ruku i vodi glavne pregovore kaže da je sastanak obavljen sa SDA uvažavajući činjenicu da ima sedam ruku u Skupštini, te da može potvrditi kako su bliže dogovoru za formiranje nove Vlade.

"Ja bi rekao da smo bliže dogovoru o onim zajedničkim pitanjima kad se tiče Hercegovačko-neretvanskog kantona imajući u vidu da je koalicijski kapacitet ove dvije stranke u ovom trenutku 18 ruku.Imajući u vidu da treba 20 ruku za formiranje Vlade HNK, mi moramo još razgovarati dalje. Ono što sam jučer najavio, vjerojatno će to biti to. Mi ćemo do petka imati ja bih rekao koalicijski kapacitet od 20 ili više ruku za formiranje nove Vlade koja bi trebala biti iduće sedmice", rekao je Bošković. U kojem će pravcu to ići i na koji način će to ostvariti kako ističe HDZ će iskomunicirati narednih dana.

"Ovdje HDZ ima kontrolni paket, a SDA u Srednjobosanskom kantonu, međutim uslova iz Srednje Bosne za formiranje vlasti u HNK nemamo i neće to biti vodilja buduće vlasti u HNK, ali uvažavamo dobre odnose gore. Ja ne prejudiciram hoće li to u petak biti SDA ili će biti stranke trojke, samo mogu reći, nakon onog što smo jučer i danas razgovarali bliže smo dogovoru", zaključio je Bošković.

Pojasnio je da HDZ BiH u tom kantonu ima kolacijski kapacitet HDZ-a 1990 i HRS, te da će vjerojatno koalicijski kapacitet biti više od 20 ruku.