Novi izvještaj
4

U posljednja 24 sata sanitarni inspektori izdali 419 rješenja o stavljanju pod kućni nadzor

N. V.
Federalni sanitarni inspektori su, nakon ponovnog uspostavljanja procedure zdravstvenog nadzora svih putnika na graničnim prelazima, u posljednja 24 sata izdali 419 rješenja o stavljanju pod kućni nadzor. Od početka epidemije izdato ukupno 28.558 rješenja.

Tokom jučerašnjeg dana izdato je ukupno 419 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka. Od toga je 208 rješenja o izolaciji, 162 rješenja za vozače, 11 rješenja za pogranične i 38 rješenja za prekogranične radnike.

Najviše prelazaka granice u posljednja 24 sata bilo je na graničnom prelazu Orašje (90), zatim na Bijači i u Bosanskom Šamcu po 59 prelazaka. Najviše putnika granicu je prešlo na prelazu Orašje, dok je najviše vozača prometovalo na GP Bosanski Šamac.

"Od izbijanja epidemije u našoj državi, sanitarni inspektori su na granicama u FBiH izdali ukupno 28.558 rješenja o 14-dnevnoj kućnoj izolaciji", izvijestio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Nakon što su ukinute mjere karantina u Federaciji BiH, federalni sanitarni inspektori ponovo na granicama vrše 24-satnu kontrolu putnika pri ulasku u FBiH. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Anis Ajdinović kazao je da je povećan broj putnika u prekograničnom prometu na graničnim prelazima na području ovog entiteta.

"Danas ističu mjere iz 232 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 24.332 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana", rekao je Ajdinović.

On je kazao i da je tim Federalnog tržišnog inspektorata u cilju zaštite građana od nerazumnog podizanja cijena i tokom jučerašnjeg dana vršio inspekcijske nadzore prodajnih objekata.

"Izvršeno je šest inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je utvrđeno 14 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 14 prekršajnih naloga u iznosu od 28.200 KM”, saopštio je direktor Anis Ajdinović.