Predizborna svrha
193

U Posušju osvanuli plakati sa simbolom HOS-a "Za dom spremni"

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bh. političari se često hvale napretkom prema evropskom putu, ali svaki dan naiđemo na primjere da i sama zakonska regulative itekako kaska za onom u Evropskoj uniji.

Dokaz tome su predizborni plakati Hrvatske stranke prava u Posušju koji, očito, nikome ne smetaju jer se na tom mjestu nalaze desetak dana.

Na istima se nalazi grb i zastava Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) uz poruku "Odaberi srcem" i natpis "Za dom spremni", koji je korišten kao ustaški pozdrav za vrijeme fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske.

Dok se tako u našoj zemlji političare "hvale" ovakvim simbolima i koriste ih u predizbornu svrhu, u evropskim zemljama je korištenje ovakvih obilježja zabranjeno.

Podsjetimo da je, na primjer, u Austriji zabranjeno isticanje obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput nasljednice ustaške organizacije Hrvatskih obrambenih snaga.

Posljednjih godina iznova je dolazilo do hapšenja sudionika skupa pored Bleiburga koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene austrijskim zakonima.

Prije nekoliko godina Austrija je listu zabranjenih simbola na kojoj se nalaze simboli poput kukastog križa ili takozvanog Hitlerovog pozdrava, uvrstila i simbole ustaškog režima.